Het klimaatestablishment blijkt over goede contacten te beschikken. Het is er nu ook in geslaagd om een wetenschappelijk serieus instituut als de Nyenrode-universiteit voor zijn karretje te spannen om propaganda te maken voor een actief klimaatbeleid met nóg verdergaande reducties van de CO2-uitstoot dan al zijn overeengekomen in EU-verband (te weten: 20% reductie in ten opzichte van het niveau van 1990 in 2020). Dat zal gebeuren in een conferentie, die op 8 juni in 2011 in Den Haag zal plaatsvinden onder de pompeuze titel 'Een nieuwe groeiagenda voor Nederland'.
Centraal daaarin staat een rapport, getiteld: 'A New Growth Path for Europe. Generating Prosperity and Jobs.', dat is opgesteld vanuit het 'Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung' (PIK). Zoals mijn trouwe lezers inmiddels weten, is dit instituut bekend als de door de Duitse overheid gefinancierde propagandist van het broeikasevangelie. Het rapport is vervaardigd in opdracht van het Duitse Ministerie voor Milieu.
Aan de inleiding ontleen ik het volgende:
Post-crisis Europe can revitalize its economy by tackling the climate challenge. Raising the European climate target from 20% to 30% emissions reductions can open the way towards higher growth and increased employment.
Dit zijn beweringen die nergens in het rapport overtuigend worden onderbouwd. Het is het bekende propagandaverhaal van de klimaatalarmisten, dat op één lijn dient te worden gesteld met de verkooppraatjes van degenen die woeker- en/of aandelenhypotheken trachtten te slijten.
In de eerste plaats is er geen 'climate challenge'. Het klimaat verandert altijd. De huidige klimaatfluctuaties vallen binnen de grenzen van de natuurlijke variabiliteit, zoals we die uit het verleden kennen. Volgens de meest recente klimatologische literatuur is de invloed van de mens daarop door uitstoot van CO2 onbeduidend. De menselijke broeikashypothese is gefalsificeerd. Er zijn eenvoudigweg te veel contra-indicaties. De gemiddelde wereldtemperatuur is de laatste tien jaar vrij stabiel gebleven - zulks in strijd met de projecties van alle klimaatmodellen. Vele astrofysici verwachten afkoeling voor de komende tientallen jaren. Het VN-klimaatpanel heeft zich gediscrediteerd door allerlei manipulatieve praktijken. Daarmee heeft het afgedaan als bron van betrouwbare informatie.
Bovendien, hogere groei kan niet per decreet door de overheid worden afgekondigd. Dat is voodoo-economie. En de werkloosheidseffecten van het klimaatbeleid zijn catastrofaal, zoals reeds uit de ervaringen in verschillende landen is gebleken. Door de schepping van één arbeidsplaats in de groene sector gaat vaak een veelvoud aan arbeidsplaatsen elders in de economie verloren, zoals in een aantal rapporten uit verschillende landen overtuigend is aangetoond. Maar dat is alles nog niets vergeleken met het toekomstige werkgelegenheidsverlies dat wordt verwacht van de aanscherping van CO2-reductiedoelstellingen. De Britten verwachten dat er binnenkort als gevolg hiervan honderdduizenden banen verloren zullen gaan (zie ook hier).
Het rapport legt voorts een gekunsteld verband tussen de financiële crisis en het bepleite decarboniseringsbeleid als panacee voor economisch herstel.
The financial crisis has reduced European GDP by several percentage points; if business as usual prevails, the EU growth path will proceed at a lower level than before the crisis. What is more, under business as usual it will be hard to even maintain the growth rate of the pre-crisis times. As a result, unemployment across Europe is likely to stay high, with major disparities between different regions. Sticking to the 20% target in a situation where this target has become too weak to mobilize innovations and to stabilize political will is the equivalent of digging deeper while being stuck in a hole. It is time for boldness.
Clear policies associated with a decisive move to a 30% target, can be doubly beneficial for the climate and the EU economy. The climate target must not be pursued in isolation, but be embedded in a comprehensive range of measures, setting expectations for growth of the European economy at a more ambitious level. What matters is to explicitly declare an ambitious growth target in the aftermath of the financial crisis and to pursue this target on a variety of fronts including incentives for additional investment, growth-oriented fiscal policy, public procurement, and, of course, climate policy. ...
Dit zijn illusies, die geen steun vinden in de economische werkelijkheid en evenmin in de economische wetenschap. 'Declaring an ambitious growth target'? Mooi! En dan wat? Als dat iets zou uithalen, waarom heeft men dat dan niet veel eerder gedaan?
De in het rapport gevolgde redering deed mij denken aan de beroemde parabel van de gebroken ruit van de Franse econoom: Fréderic Bastiat. Destructie en verspilling zijn goed voor de economie? Nee dus.
Kortom, het rapport is weer zo'n utopisch misbaksel dat geheel is losgezongen van de economische werkelijkheid.
Doet het nuchtere Nyenrode, dat zich als 'Business University' afficheert, er nu wel verstandig aan zijn reputatie op het spel zetten door zich te encanailleren met dit soort propaganda, zoals Tilburg met zijn eredoctoraat voor Al Gore?
Het antwoord op deze vraag lijkt mij duidelijk.
Het rapport is hier te vinden.