Duurzame energie en economische groei gaan vooralsnog niet samen

Geen categorie19 jun 2013, 12:44

We moeten kiezen tussen duurzame energie of economische groei, waarschuwde de grootste belegger ter wereld , Larry Finck van BlackRock, vorige week. Hij constateert dat een toenemend aantal bedrijven Europa verlaat en in Amerika investeert vanwege de hoge energiekosten. De topman van Siemens laat in de Duitse krant Die Welt optekenen dat dure duurzame energie de Duitse economie bedreigt. Een veelzeggende uitspraak want Siemens verdient zelf veel geld aan de Duitse Energiewende. De Duitse minister van milieu tenslotte waarschuwt dat de kosten voor duurzame energie exploderen. Begrijpelijk want inmiddels is voor 317 miljard aan subsidieverplichtingen aangegaan en bij voortzetting van het bestaande beleid lopen de kosten in Duitsland op tot 1000 miljard in 2040.

 Tot 2020 worden Nederlanders via de SDE+ heffing voor 20 miljard Euro aangeslagen om duurzame energie te subsidiëren. Netwerkbedrijven denken tot 2050 tussen de 21 en de 70 miljard Euro nodig te hebben om de netwerken aan te passen om duurzame energie mogelijk te maken. TNO schat dat de Nederlandse staat ongeveer 50 miljard per jaar verdient aan fossiele energie. Wie deze bedragen bij elkaar optelt, zal het niet raar vinden dat steeds meer mensen bang zijn dat de kosten van duurzame energie onze economie onherstelbaar zullen beschadigen.

Windmolens op zee leveren energie die ruim 3 keer zo duur is als fossiele energie. Fors investeren in windmolens op zee betekent dus dat de kosten voor energie in Nederland structureel enorm toenemen. Die snel toenemende kosten van energie betekenen een enorme aanslag op de koopkracht van met name de lagere en midden inkomens. 

Volgens de Duitse minister Altmaier zal de Energiewende in Duitsland zo’n 1000 miljard euro kosten. Omgerekend naar de Nederlandse verhoudingen betekent dit dat een Nederlandse Energiewende ongeveer 200 miljard euro gaat kosten. Een ongekende aanslag op onze koopkracht met zeer schadelijke gevolgen voor onze economie. Ook voor het bedrijfsleven zal de energie flink duurder worden. Hogere prijzen zullen tot gevolg hebben  dat met name basisindustrieën hun investeringen nog meer zullen verleggen naar de Verenigde Staten en het Midden-Oosten, waar de energie veel goedkoper is.

Als we doorgaan op de ingeslagen weg en onze energievoorziening steeds duurder maken, zullen we de beoogde CO2 reductie ongetwijfeld gaan bereiken. Niet omdat onze energievoorziening zoveel duurzamer is geworden, maar omdat steeds meer bedrijven Nederland verlaten vanwege een te hoge energierekening. En wie denkt dat windmolens op zee banen opleveren, zou een voorbeeld moeten nemen aan Engeland. De Financial Times becijferde onlangs dat iedere baan die gecreëerd was door windmolenparken op zee ongeveer 1 miljoen euro had gekost. Nederland is nog steeds een rijk land, maar niet zo rijk dat we ons dit soort waanzin kunnen veroorloven. 

De kern van het probleem is dat de huidige technologieën voor het opwekken van duurzame energie economisch gezien niet rendabel zijn. Hoe meer dure duurzame energie wij bouwen, hoe duurder onze energievoorziening wordt. Ironisch genoeg wordt daarmee fossiele energie voor de rest van de wereld goedkoper en zal de CO2 uitstoot dus ook niet dalen. Vanwege de verminderde vraag naar kolen vanuit de Verenigde Staten, is de prijs van kolen nu al enorm gedaald.

 Doemscenario’s zijn van alle tijden. In de jaren 70 was een nieuwe ijstijd aanstaande, in de jaren 80 was het de zure regen, vervolgens is de ijstijd vervangen door een global warming, en tussendoor zou de aarde een paar keer vergaan omdat de INCA kalender ten einde liep. Problemen los je niet op met het schetsen van doemscenario’s, problemen los je op met innovatie en technologische vernieuwing. De energiemarkt is onvoorstelbaar groot en er valt heel veel geld te verdienen met technische innovaties.

 Overheidssubsidies om die markt te sturen zijn een druppel op de gloeiende plaat, en dat geldt al helemaal voor een klein land als Nederland. Nederland moet niet de productie van dure duurzame energie subsidiëren, Nederland moet zorgen voor een goed ondernemingsklimaat met een lage regeldruk en lage belastingen. In een dergelijk klimaat zullen er altijd innovatieve ondernemers opstaan die met goede oplossingen komen voor echte problemen.

-Reinette Klever, PVV-Tweede Kamerlid.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten