"Frankrijk moet zich aan begrotingsregels houden".
Is het niet schitterend om te zien hoe de Europese Unie landen en volkeren dichter bij elkaar brengt? Ja, zonder deze almachtige en pretentieuze unie zouden Frankrijk en Duitsland elkaar vanuit de grond van hun hart haten. Er zouden continu spanningen zijn in Europa; het ene na het andere land zou met de anderen overhoop liggen.
Hoe anders is de situatie nu, anno 2013:
Frankrijk heeft als zwaargewicht binnen de eurozone een grote verantwoordelijkheid om de Europese begrotingsregels serieus te nemen. Dat heeft de president van de Duitse centrale bank, Jens Weidmann, gezegd in een interview met de krant Bild am Sonntag.
Hij zei, letterlijk:
"Frankrijk, maar ook Duitsland, hebben een bijzondere verantwoordelijkheid als zwaargewichten in de eurozone om de nieuwe begrotingsregels die sinds vorig jaar bestaan serieus te nemen".
Daar merkte hij even fijntjes bij op dat het Franse begrotingstekort ver boven de 3 procent norm ligt.
Hoewel, aldus Weidmann, er zeker utizonderingen mogelijk zijn op de regel, is het niet de bedoeling dat men onmiddelijk 'de uiterste grenzen van die regelgeving' gelijk opzoekt, zoals nu het geval is in Frankrijk.
Het probleem is natuurlijk dat Frankrijk op de oude (zuid-Europese) voet wil doorgaan, terwijl Duitsland de rest van Europa graag in zijn beeld wil hermaken.
Trouwe lezers van DDS zullen terecht opmerken dat dit een dodelijk recept is voor Europa. Hoe meer we anderen in hetzelfde keurslijf dwingen, hoe problematischer het wordt en hoe meer schade we landelijke economieën berokkenen.
Laten we daarom vanaf nu het tegenover gestelde doen: niet meer, maar minder gelijkheid. Laat staten voor zichzelf beslissen hoe ze omgaan met hun begroting. Om dat veilig te kunnen doen moeten we dan natuurlijk wel af van de euro, maar dat is met name voor het zuiden goed nieuws omdat ze dan zowaar weer met het noorden kunnen concurreren (door hun munt te devalueren).
De oplossing voor dit soort problematiek ligt voor de hand, maar om de één of andere obscure reden ziet de gevestigde politiek het niet. Doe uw ogen eens open, dames en heren, en zie het licht aan het einde van de tunnel! Al deze spanningen, al die problemen, kunnen razendsnel en relatief simpel uit de wereld worden geholpen. Dat lijkt me wel wat waard, u niet?