In de categorie "het moet niet gekker worden": de Duitse regeringscoalitie van christendemocraten en liberalen wil moeders die thuisblijven om voor de kinderen te zorgen gaan betalen.
Er bestaat in Duitsland nauwelijks betaalbare dagopvang voor kinderen, omdat de staat zich er intensief mee bemoeit. De meeste Duitse ouders maken gebruik van overheidsinstelligen. Zoals gebruikelijk wanneer de overheid als dienstverlener optreedt, is er onvoldoende aanbod. Vooral in grote steden als Berlijn, Hamburg en München zijn er simpelweg te weinig dagverblijven van de staat om aan de vraag te kunnen voldoen. Doordat de markt grotensdeels in overheidshanden is, is private dagopvang bijzonder duur.
De oplossing die de Duitse coalitie, toch een rechts samenwerkingsverband, aandraagt is niet het liberaliseren van de dagverblijven, maar moeders subsidiëren. Het regeringsplan zou vrouwen die thuisblijven om voor kinderen tot de leeftijd van drie jaar te zorgen een maandelijkse toelage van 150 euro geven.
Er bestaat in Duitsland al een driejarig "zwangerschapsverlof", maar de werkgever is niet verplicht gedurende die tijd het loon door te betalen. De werknemer kan die tijd niet worden ontslagen. Als de werkgever geen loon doorbetaald, springt de staat bij. Jonge moeders kunnen veertien maanden lang aanspraak maken op een subsidie. De hoogte ervan is afhankelijk van het laatsverdiende loon. De voorgestelde 150 euro komt daar nog eens bovenop.
Prima dat vrouwen thuisblijven om voor de kinderen te zorgen. De Duitse regeling die bedrijven verbiedt werknemers te ontslaan als ze net van een kind zijn bevallen, is sympathiek. Maar Vadertje Staat is geen volksopvoeder.
De Duitse situatie is een typisch voorbeeld van een overheid die een probleem creëert en vervolgens met meer overheidsbemoeienis dat probleem probeert op te lossen. De Duitsers zouden naar de kern moeten kijken: het feit dat de meeste dagverblijven in het land staatseigendom zijn. Dat is geen taak van de overheid. Privatiseer die dagverblijven en ze zullen beter moeten reageren op signalen vanuit de markt. Concurrentie zal ertoe leiden dat dagverblijven betaalbaar worden. De voorgestelde subsidie is dan overbodig.