Toch slecht nieuws voor de eurozone.
KARLSRUHE, GermanyGermany's supreme court ruled that the financial bailouts of Greece and other struggling euro members are legal, dismissing complaints that they violate Germany's constitution and removing a potential threat to Chancellor Angela Merkel's handling of the euro-zone debt crisis.
But the Federal Constitutional Court also said Ms. Merkel's government needs to seek permission from parliament when taking on further financial burdens in Europe, potentially making future bailout decisions more complicated.
Vele anti-Europeanen hadden gehoopt op een vernietigend verdict, maar dat is uitgebleven. Bailouts zijn niet ongrondwetting - in Duitsland althans. De markten zijn weer even blij, want toekomstige bailouts leveren voor de Duitse wet in ieder geval geen problemen op.
Maar er is een grote maar: Merkels regering mag in het vervolg niet zonder parlementaire toestemming geld over de schutting van een Europese buur kieperen. Het parlement moet gekend worden en dat levert twee problemen op. In de eerste plaats kost dat tijd, iets wat vooral in crisessituaties, om met Gordon Gekko te spreken, 'the most valuable asset' is. Wachten maakt markten nerveus en bailouts met de minuut omvangrijker. Tijd is dus duur. Als Merkel voor elke bailout een procedure moet afraffelen, maakt dat bailouts de facto duurder en de crisis dieper.
In de tweede plaats is een parlementaire meerderheid niet zaligmakend. Links is voor bailouts en Merkels eigen Union en de FDP stemmen naar verwachting ook voor. Of toch niet? In de FDP speelt een duidelijke richtingenstrijd, waarbij dissidenten bezwaar maken tegen de bailoutmania, die stemmen gaan ook op binnen de Union. Een van de klagers bij het Constitutionele Hof kwam ook uit Merkels eigen coalitie. Ze zullen de pro-Europa meerderheid in het Duitse parlement niet breken, maar ze kunnen het bailoutproces door de nieuwe parlementaire procedure vertragen en - gezien het eerste punt - alsnog de euro in gevaar brengen.