1. Home
  2. 'Dreiging Leiden' heeft geen klap te maken met sociale media

'Dreiging Leiden' heeft geen klap te maken met sociale media

Geen categorie22 apr 2013, 15:15
Ik zie pantservoertuigen door mijn straat rollen.
Nee, jammer joh, er gebeurt hier helemaal niets. Ik woon in Leiden en het is business as usual, ondanks het feit dat zowel het Bonaventura als het Stedelijk Gymnasium dichtbij liggen. 
Ik mag het natuurlijk niet bagatelliseren: het gaat om kinderen en een mogelijke schutter etc. Maar de Telegraaf - soms is het terecht om te zeiken op de Telegraaf - kopte alweer 'Paniek verspreidt zich'. Idioten. Er is helemaal geen paniek. Was het maar zo'n feest, dan hadden allerhande onderwijsbobo's geen tijd gehad om de oorzaak van de schoolsluitingen te analyseren
Het hoofd van het Visser 't Hooft Lyceum, bijvoorbeeld, liet weten dat het leerlingen gaat uitleggen wat je wel en niet mag zeggen op de sociale media. Want die mediaas zijn natuurlijk hartstikke gevaarlijk. Het zijn plekken waar mensen zomaar hun frustraties kunnen uiten, terwijl gansch de wereld meeleest. Dat moeten we natuurlijk niet willen. Het is een beetje als zeggen: als het Verdrag van Versailles op tachtiggrams papier was gedrukt, had die rare meneer Hitler er niet zo'n probleem van gemaakt.
Het medium staat hier niet ter discussie, lijkt me. Wat wel ter discussie staat, is de reactie van de autoriteiten. Natuurlijk, we mogen geen risico nemen in dit geval, maar het kan onmogelijk de bedoeling zijn dat politie, brandweer en de plaatselijke pastoor telkens in alle staten zijn, omdat ergens op de sociale media een dreigement is geuit. Het lijkt me beter om gedoseerd te reageren, dan de reacties en het medium te censureren. 
(Overigens: in het dreigement staat dat de schutter zoveel mogelijk 'students' zal proberen te doden. Wel frappant dat de universiteit dan niet gesloten is. En de basisscholen trouwens ook niet.)
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten