De Amerikanen gaan de strijd tegen ISIS keihard opvoeren. Al enige tijd voert een door Amerika geleide coalitie bombardementen uit op ISIS, en meer recent zijn ook de Russen zich met het conflict in Syrië gaan bemoeien. Toch heeft al die militaire inzet nog niet het gewenste effect gehad: ISIS is nog steeds heer en meester in grote delen van
Irak en Syrië, en met name in Mosul (Irak) en Raqqa (Syrië) is het kalifaat zijn sterke positie nog lang niet kwijt. Daarom gaat de VS de strijd tegen ISIS
opvoeren.
Het Pentagon gaat de strijd over een andere boeg gooien. De nieuwe strategie beschouwt de strijd tegen ISIS als een conventionele oorlog tegen een ander leger, waarbij het veroveren van gebied centraal staat. Dat is een fundamenteel andere aanpak dan in voorgaande oorlog, die zich vooral richtten op de bestrijding van vijanden die van guerilla-tactieken gebruikmaken – zoals de Vietcong tijdens de Vietnamoorlog, de Taliban in Afghanistan, en Al Qaida in Irak.
In de bovenstaande video wordt de strategie tegen ISIS uitgelegd. Eerst moet de verbinding tussen Raqqa en Mosul worden weggebombardeerd. Daarna zal samenwerking met het Irakese leger en de Koerdische Peshmerga in Noord-Irak de herovering van Mosul moeten bewerkstelligen. Door van meerdere kanten aan te vallen, moet ISIS zijn troepen verspreiden waardoor de stad makkelijker te veroveren moet zijn – zeker met steun van Amerikaanse helikopters en bombardementen. In Syrië moet een soortgelijke strategie ervoor zorgen dat ISIS wordt verjaagd uit Raqqa.
Het plan is een enorme omschakeling, omdat het de inzet van meer Amerikaanse troepen vereist – en dus mogelijk Amerikaanse levens gaat kosten. Dat risico wordt genomen terwijl de effectiviteit van de strategie onzeker is: waarschijnlijk zal ISIS er een flinke klap van krijgen, maar de vraag is hoe betrouwbaar de "bondgenoten" zijn die ISIS moeten gaan bestrijden.
Met name in Syrië is dit een probleem. Veel van de groepen die tegen ISIS én tegen het regime van Assad vechten, zijn zelf ook niet bepaald lieverdjes. Integendeel: veel van hen zijn van mening dat in Syrië een islamitische staat moet worden gevestigd, al gaan ze bij dit streven minder ver en zijn ze minder wreed dan ISIS. Ook hebben deze groepen geen ambitie om aanslagen te plegen in het Westen, wat hen een verbetering maakt ten opzichte van ISIS.
De meest betrouwbare bondgenoot zijn waarschijnlijk de
Koerden. In Noord-Irak hebben zij een autonome regio waar het economisch relatief goed gaat. Bovendien hebben de Koerden een democratisch gekozen president, en hebben ze geen banden met regionale schurken zoals Al Qaida of het regime van Iran. Voor het Westen is het dus gunstig om met de Koerden in zee te gaan, en het is te hopen dat deze strategie daar een bijdrage aan zal leveren.