De nasleep van de mislukte staatsgreep in Turkije is nog altijd aan de gang. Ondanks dat Erdogan zijn grip op de macht weer verstevigd heeft, doemen er problemen militaire en diplomatieke aard op met zijn belangrijkste bondgenoot - de Verenigde Staten. Alhoewel Erdogan de anderhalve dag geleden gestarte couppoging gisteren in de vroege ochtenduurtjes in de kiem heeft weten te smoren is het nog niet alles goud dat blinkt. Sterker nog: er dreigt een groot diplomatiek conflict met de grootste bondgenoot van Turkije: de Verenigde Staten.
In het land houdt zich namelijk de geestelijke Fethullah Gülen schuil - een voormalige bondgenoot van Erdogan, maar tegenwoordig ziet de Turkse president zijn voormalige kameraad vooral als de grote boeman die constant uit is op de val van Turkije en het verlies van zijn eigen macht. Hij houdt Gülen dan ook medeverantwoordelijk voor de coup, en vraagt de Verenigde Staten om hem uit te leveren. Dat is waar Amerika in beeld komt, want de man woont aan de oostkust van de VS, bang voor precies dit gedrag van Erdogan: vervolging.
Erdogan wil uitlevering, maar de Verenigde Staten zijn dat - vooralsnog - niet van plan. Ze hebben er niet zo'n zin onder druk te worden gezet en daarbij mogelijk iemand uit te leveren voor een misdaad die hij niet begaan heeft. Maar Ankara kan dat spelletje ook spelen, en zet druk op de VS door
belangrijke legerbases gewoon af te sluiten:
"De Turks/Amerikaanse luchtmachtbasis Incirlik in het zuiden van Turkije is door locale autoriteiten afgegrendeld van de buitenwereld. Rond half twaalf zaterdagavond zijn volgens onbevestigde berichten explosies en geweervuur op de basis gehoord.
[...] Het isoleren van de luchtmachtbasis en duizenden Amerikaanse militairen heeft volgens insiders te maken met de kwestie rond Fetullah Gülen. "
De VS reageerden direct door al het Turks-Amerikaanse vliegverkeer geheel op te schorten voor de
duur van minstens een maand:
"De Amerikaanse Luchtvaartautoriteit (FAA) heeft alle vluchten tussen Turkije en de Verenigde Staten per direct verboden. De FAA zal het beleid pas 15 augustus herzien.
Amerikaanse vliegmaatschappijen worden niet geraakt: zij vliegen niet naar Turkije. Turkish Airlines daarentegen vliegt wel naar de VS. Zij zouden zogenaamd ’blacklisted’ zijn volgens de FAA. 15 augustus wordt dit op zijn vroegst herzien."
Eerder sprak de Turkse premier Yilderim ook al van het beginnen van oorlog jegens landen die 'hulp' zouden hebben geboden aan de mislukte staatsgreep, of hen die de Turkse regering daar verantwoordelijk voor houdt.
Wordt ongetwijfeld vervolgd, want de vliegbasis Incirlik is van groot belang bij de strijd tegen ISIS. Zonder Incirklik wordt het heel erg lastig om voldoende bombardementen te kunnen blijven uitvoeren op de terroristische organisatie.