Het heeft even geduurd, maar de politie heeft het Haagse Malieveld ontruimd van de laatste restjes van de anarchistische groepering Occupy.
De politie heeft vandaag een einde gemaakt aan het Occupy-kamp op het Haagse Malieveld. Eindelijk kan er weer worden gewandeld op en rond het Malieveld zonder voor fascist te worden uitgemaakt, zonder in de rommel te trappen die ze achterlaten. Dat is ook wel eens lekker.
In Nederland heeft de anarchistische, revolutionaire en drugsverheerlijkende Occupy-beweging nooit vaste voet aan de grond gekregen. Hier en daar, in enkele grote steden, verbleven hooguit een paar honderd mensen in rommelige en stinkende tentenkampen. Uit reportages van PowNews bleek keer op keer dat er vooral junks en daklozen woonden in de Amsterdamse tenten op het Beursplein. Van een demonstratie tegen het kapitalisme was al vrij snel geen sprake meer.
In Amsterdam zijn de anarchisten al verdwenen, in Utrecht zijn ze door het college gesommeerd te verdwijnen. En in Den Haag zijn ze nu ook weg.
Eerder deze week moest de politie ingrijpen toen twee groepen ruzie kregen in het kamp. De oorspronkelijk oprichters van Occupy Den Haag zouden de toegang tot het kamp zijn ontzegd door een nieuwe groep kampbewoners.
In een brief aan de Haagse gemeenteraad stelt Van Aartsen dat de situatie rond het kampement is geëscaleerd. ''Uit vrees voor wanordelijkheden heb ik besloten het kampement te laten beëindigen.''
Occupy is nooit meer geweest dan gratis een dak boven je hoofd. Okay, dat is niet helemaal waar. Op de eerste dag op het Haagse Malieveld werd er echt een beetje gedemonstreerd, met vlaggen en borden en geluidsinstallaties enzo. Er liep zelfs een Kamerlid van de SP mee, dat zich kennelijk identificeerde met de anarchistische demonstranten. Uiteindelijk liepen er die dag een paar honderd demonstranten op het veld, tientallen politie-agenten en flink wat fotografen. Een landelijk persbureau maakte Occupy groter door te beweren dat er duizenden demonstranten rondliepen. Ik heb met eigen ogen gezien dat dat schromelijk overdreven was.
Door de initiële zwaar positieve berichtgeving over de Occupy-beweging van slechts een handvol news outlets, gingen kranten, tv-programma's en andere media ermee aan de haal en maakten ze tientallen, zo niet honderden reportages over het fenomeen Occupy. We zijn ermee doodgegooid. De Occupy-beweging vertegenwoordigde de 99 procent, zo werd ons verteld, dus ze vochten voor de belangen van bijna iedereen, op de bankiers na. Wij, het Nederlandse volk, moesten dus wel achter de idealen van de Occupy-beweging staan. Grappig, want na al die tijd weet ik nog steeds niet waar Occupy voor staat en wat het wilde bereiken, behalve gratis onderdak voor anarchisten, midden in de grote steden.