Het heeft nogal lang geduurd, maar De Telegraaf is eindelijk overgestapt naar een kleiner formaat.
Sommigen, en dan met name niet-Telegraaf-lezers, vinden de aandacht voor de vernieuwde De Telegraaf overdreven. Het is namelijk de aller-, allerlaatste krant die is overgestapt naar het tabloidformaat, dus waarom is het nog nieuws? Het was onvermijdelijk dat de grootste krant van Nederland in de voetsporen zou volgen van Het Parool, de Volkskrant en eigenlijk alle andere kranten in Nederland. De Telegraaf liep gewoon enorm achter.
Toegegeven, de Telegraaf-lezer (ik ben er één van) is wel een beetje overspoeld met het tabloidnieuws de laatste dagen. Ook ik heb af en toe gedacht: pff, waarom 10 dagen lang aftellen naar de tabloidlancering als het ook in 7 of 5 dagen had gekund? Niet-lezers zoeken altijd een reden om De Telegraaf te bashen. Maar toen de Volkskrant overging op tabloidformaat vonden ze het allemaal prachtig en vonden ze het geweldig dat de hoofdredacteur aanschoof in ieder denkbaar tv-programma.
Maar daar gaat het nu niet om. De grootste krant van Nederland (ja, dat is De Telegraaf nog altijd) is veranderd en eerlijk is eerlijk, het is even wennen.
Je kan je niet meer achter de krant verstoppen. pic.twitter.com/L90BtopaVl
René de Gelder (@ReneDeGelder) October 10, 2014
Ik ben geen abonnee van het eerste uur, maar ik lees de krant toch zeker al een paar jaar. Eerst op papier, nu al jaren op de iPad. Wat mij meteen opviel toen ik vanochtend de krant 'opensloeg': er staan eigenlijk alleen nog maar aankondigingen van nieuws op de voorpagina. Er staat amper tekst op. Ik snap dat er minder ruimte is op de voorpagina dan voorheen, maar dit is wel een tikkie overdreven. De Volkskrant, die dus hetzelfde kleine formaat heeft, zet wel dagelijks een flink nieuwsartikel op de voorpagina.
Wat betreft de rest van de krant: die is veranderd, maar toch ook niet. Het is qua opmaak allemaal net even wat strakker, moderner, meer van deze tijd. Niks mis mee. Het blijft gelukkig wel De Telegraaf, dus met koppen die andere kranten niet zouden gebruiken en met uitstekende opinie van mensen als Nausicaa Marbe, Paul Jansen, Rob Hoogland en Leon de Winter. De parlementaire redactie gaat voortaan meer duiding en analyse brengen, een ontwikkeling die ik toejuich, maar die door opiniebladen als Elsevier vast wordt gezien als een bedreiging.
Het enige wat De Telegraaf niet moet vergeten, is dat online veel belangrijker is dan de papieren krant. Dáár moet veel meer worden geïnvesteerd, want als er iets is dat we bij De Dagelijkse Standaard de afgelopen vijf jaar met eigen ogen hebben kunnen zien (we blijven ieder jaar maar groeien en groeien), is het wel dat online de toekomst heeft.
Volg Frank Verhoef op Twitter.