Kobani lijkt te zijn gered van de gruwelijke opmars van ISIS. Maar hoe nu verder?
Een aantal weken had de voltallige internationale gemeenschap de ogen gericht op de Noord-Syrische stad Kobani: zou dit laatste Koerdische bolwerk aan de grens met Turkije ook vallen en onderdeel worden van de onmenselijke moord-en-doodslagstaat van ISIS? Het antwoord lijkt voorzichtig ontkennend te worden beantwoord: Koerdische troepen, ondersteund door Amerikaanse bombardementen, lijken de stad weer volledig in handen te krijgen. Kobani blijft vrij:
Het terreurleger van Islamitische Staat (IS) zou bezig zijn aan een terugtrekking uit de Koerdische stad Kobani, in het noorden van Syrië. Dat meldt de Russische zender Russia Today (RT) vrijdagmiddag op basis van bronnen bij de Koerdische milities.
En dat is uiteraard buitengewoon goed nieuws. Het behoeft immers voor niemand meer een betoog dat de Islamitische Staat één van de meest gruwelijke organisaties is die de wereld in lange, lange tijd heeft gezien en dat het Midden-Oosten pas weer rustig kan gaan slapen als ISIS (alsmede hun bondgenoten en geldschieters) een kopje kleiner zijn gemaakt. De aanstaande overwinning in Kobani is er dus één om te koesteren.
Maar één zwaluw maakt nog geen zomer. Want zoals iedereen weet staat ISIS niet alleen voor de Islamitische Staat in Syrië, maar ook in Irak. En juist nu de wereld zich concentreerde op Kobani heeft ISIS juist daar weer toegeslagen. Zoals RTL Nieuws rapporteert:
De strijd lijkt zich te verschuiven naar Irak. Terwijl de hele wereld de ogen gericht had op Kobani heeft IS daar de stad Heet van 400.000 inwoners ingenomen. Dat is niet niks. IS probeert het gebied ten westen van Bagdad te veroveren om de stad via het noorden en het westen aan te vallen.
De komende periode wordt dus nog een interessant pingpongspel tussen ISIS en de anti-ISIS-coalitie, met situaties op het oost- en westfront die elkaar kunnen tegenspreken. Een overwinning in Syrië kan hand-in-hand gaan met een verlies in Irak, en vice versa. De enige manier om zo'n langdurige oorlog te voorkomen is door meer troepen die kant op te sturen, en meer te doen dan alleen bombarderen.
De kaarten van het Midden-Oosten worden door ISIS de komende tijd opnieuw geschud; het is zaak om nu af te dwingen dat Amerika en Europa met een zo sterk mogelijke hand uit de strijd naar voren komen. Het gevecht in Kobani lijkt immers voorbij, maar voor het grootste gedeelte van de regio is dat absoluut niet het geval.