Wil iemand aan Jan Kees de Jager het memo doorsturen dat hij niet meer voor Balkenende IV werkt maar voor een rechts-liberale coalitie? Is nog een leuke taak ook, want je mag hem heel blij maken door hem te vertellen dat hij zijn sociaal-paternalistische PvdA-sausje eindelijk van zich af mag wassen. Maar wel snel graag, want hij begint echt een beetje raar te doen. Zo kwam onze minister van financien vandaag met
een plan dat rechtstreeks uit het regeerakkoord van Balk IV lijkt te komen: financieel adviseurs moeten een diplomaplicht krijgen en de wettelijke eisen voor hun vakbekwaamheid moeten omhoog.
Ach, wat is nu het probleem, zult u misschien denken, is toch alleen maar goed als de overheid een beetje controle houdt op de kwaliteit van financieel adviseurs? Fout. Dat zijn nou precies zaken waar de overheid zich absoluut niet tegen aan dient te bemoeien. Dit is nou bij uitstek een kwestie van individuele verantwoordelijkheid. Daar heeft ieder gezond mens bij geboorte een flinke dosis van gekregen. Als je zo onverstandig bent te denken dat een beunhaas voor tien euro je hele begroting op orde kan brengen, dan is dat jammer, maar dat is je eigen verantwoordelijkheid en bepaald geen overheidsaangelegenheid.
Ik ben uiteraard niet bekend met de beweegredenen van de heer De Jager, maar ga uit van zijn goede intenties. Maar ik kan slechts één beweegreden voor dit onzalige plan bedenken die enigszins binnen de ideologische reikwijdte van Rutte I - dat het sociaal-paternalisme toch heeft afgezworen - zou kunnen vallen: met behulp van deze strengere eisen wil de minister vermoedelijk de druk op de van overheidswege gefinancierde schuldhulpverlening verlichten. Beter advies betekent immers minder schuldopbouw en dus minder druk op schuldhulpverlening, zo zal de gedachte zijn. Prachtig. Maar waarom kunnen mensen zich zelf niet vergewissen van de kwaliteit van een adviseur door gebruik te maken van gezond verstand? Of een klein beetje onderzoek naar de resultaten van een adviseur? Is het teveel gevraagd van de gemiddelde burger om zelf en uit eigen beweging naar een diploma te vragen?
Wacht eens, er bestaat toch een systeem dat dit soort zaken zonder overheidsbemoeienis regelt? Hoe noemen we dat ook al weer, oh ja, de M-A-R-K-T. U weet wel, dat is dat ongrijpbare concept waar mensen, zoveel mogelijk vrij van overheidsbemoeienis, zelf keuzes kunnen maken, gebaseerd op eigen overwegingen en met inachtneming van risico's die ze zelf kunnen bepalen. Meneer De Jager, ik ga nog steeds uit van uw goede intenties, maar even voor de zekerheid, daar bent u toch nog wel voor?