Op initiatief van het Conservatief Café hebben vertegenwoordigers van conservatief Nederland vergadert over de kwestie Breivik. Bij die vergadering waren ook prominente Kamerleden aanwezig.
Anders Behring Breivik was jaren bezig met 'zijn aanslag'. Zo richtte hij al in 2009 een bedrijfje in groenten op. Op die manier kon hij aan grote hoeveelheden kunstmest komen. Die kunstmest had hij nodig om explosieven te maken. Na een intensieve voorbereidingen was Breivik klaar voor de aanslagen die, zo zei hij zelf, 'gruwelijk maar noodzakelijk' waren.
Op vrijdag 22 juli 2011 stortte Anders Behring Breivik Noorwegen in diepe rouw. Eerst pleegde hij een bomaanslag in de regeringswijk van Oslo, de hoofdstad van Noorwegen. Daarna richtte hij een waar bloedbad aan op het eiland Utoya. Op dat eiland was op dat moment een zomerkamp gaande van de jeugdafdeling van de sociaaldemocratische Noorse Arbeiderspartij. In totaal kwamen er op deze verschrikkelijke vrijdag 77 mensen om het leven. Velen van hen waren jongeren.
Manifest Met deze gruwelijke daad wilde Breivik de regerende sociaaldemocratische partij van premier Stoltenberg in de kern
treffen. Zijn motieven licht Breivik toe in een enorm dik manifest. Het manifest beslaat maar lieft 1.518 pagina's. Uit het manifest blijkt duidelijk dat Breivik een extreemrechtse, staatsnationalistische, anti-islamitische persoon was.
In zijn manifest steekt Breivik zijn bewondering voor sommige personen niet onder stoelen of banken. Onder deze personen bevindt zich ook Geert Wilders. In Nederland ontstaat er naar aanleiding van het manifest kritiek op Geert Wilders, sommigen achtten hem indirect verantwoordelijk voor de daden van Breivik. Reden voor Wilders om te
reageren op Breivik en het manifest.
De PVV noch ik zijn verantwoordelijk voor een eenzame verknipte idioot die de vrijheidslievende anti-islamiseringsidealen op gewelddadige manier misbruikt, hoe graag sommigen dat ook zouden willen. Wij zijn democraten in hart en nieren. De Partij voor de Vrijheid heeft nooit en te nimmer opgeroepen tot geweld en zal dat ook nooit doen. Wij geloven in de kracht van de stembus en de wijsheid van de kiezer. Niet in bommen en pistolen.
Psychopaat En over het manifest waarin Wilders herhaaldelijk wordt
geciteerd:
Dat de strijd tegen de islamisering door een psychopaat op gewelddadige wijze wordt misbruikt is walgelijk en een slag in het gezicht voor de wereldwijde anti-islambeweging. Het vervult me met walging dat de dader naar de PVV en mij verwijst in zijn manifest.
Conservatief Café
Naar nu blijkt was Wilders niet de enige die 'last' had van Breivik. Ook het Conservatief Café kreeg in de dagen 'na Breivik' veel vragen uit de media omdat men in de conservatieven geestverwanten van de Noorse rechts-extremist vermoedde. Dat blijkt uit het een interview met Wilco Boender (voorzitter van de Stichting Conservatief Café) met het blad Clearfacts.
Men besloot niet te reageren op de verzoeken van de media. Volgens Boender voelde het Conservatief Café zich totaal niet aangesproken. Wel heeft het Conservatief Café korte tijd na de aanslagen een besloten bijeenkomst georganiseerd. Op die avond was de harde kern aan bezoekers aanwezig, maar ook vertegenwoordigers uit de politiek en van maatschappelijke instellingen. Media werden genegeerd. Volgens Boender waren er ook enkele prominente Kamerleden en opiniemakers van de partij. Wie dat waren en/of van welke partij wordt niet in het artikel vermeldt. Het CC wordt bezocht door VVD'ers, CDA'ers, PVV'ers, CU'ers en SGP'ers, in die hoek zal het dus gezocht moeten worden.
Achtergrond
Wat er precies tijdens de bijeenkomst werd besproken blijft ook (nog) geheim. Boender wil er wel over kwijt dat:
Het was een goede bijeenkomst waar de conclusie werd getrokken dat als men niet meer gelooft in politieke oplossingen voor bijvoorbeeld het integratie of multiculturaliteitsdebat het uiterst gevaarlijk kan worden in een samenleving. Als men dit geloof verliest (zoals bij Breivik) kunnen of zullen de gekken opstaan (ook die zijn aanwezig binnen het denkend deel der natie) die middels geweld hun doel willen bereiken of hun ideologie verwezenlijken. Na de bijeenkomst is het thema snel op de achtergrond geraakt. En daar laten we het ook.
We kunnen nu, bijna twee jaar later, wel concluderen dat de PVV niet al teveel last van Breivik (meer) lijkt te hebben. In de peilingen van Maurice de Hond zijn Wilders en consorten al weken de grootste partij van Nederland.
Het nummer van Clearfacts (met naast het interview met Boender ook nog een interessant artikel van Spruyt over de Burke stichting, Fortuyn en de PVV) is gratis te bestellen door een mail te sturen naar [email protected]. U kunt mij ook volgen op twitter onder de naam @MeijerHerman