Natuurlijk is er een verschil tussen dag en nacht als je kijkt naar Sybrand Buma in de oppositie en Sybrand Buma als onderdeel van de coalitie. Dat is ook niet zo vreemd.
Het CDA is een ordinaire machtspartij dat zich door populisme - namelijk roepen wat een groot deel van de bevolking wil horen - weer richting een kabinet heeft gelogen. Dat zijn stevige woorden, maar niet minder waar. Het is gewoon politiek. In de oppositie zeg je A om vervolgens, als je weer aan de touwtjes trekt, B te doen. Natuurlijk een opportunistische poppenkast, maar wel mede mogelijk gemaakt door mensen die nog steeds op dit soort partijen stemmen. Dus democratisch, dus niet zeuren.
Het CDA in de oppositie vond dat het toenmalige kabinet moest luisteren naar de uitslag van het Oekraïnereferendum omdat de mening van het volk niet zomaar genegeerd kon worden. Het CDA in het kabinet vindt dat je van tevoren al kan zeggen dat er toch niet geluisterd zal worden naar de uitslag van de sleepwetreferendum, omdat het CDA de sleepwet heel graag wil en het raadgevend referendum gaat worden afgeschaft, zoals besproken bij de formatieonderhandelingen. Toch maakt het cynisch. Voor de verkiezingen zeggen dat je het volk serieus neemt, na de verkiezingen zeggen dat je geen behoefte hebt aan de mening van hetzelfde volk.
Is Sybrand Buma nou een schoft? Ik vind van niet. Ik vind dat Alexander Pechtold, als nota bene frontman van de partij voor bestuurlijke vernieuwingen die eigenhandig het raadgevende en het bindende referendum sloopte, vele malen erger is met zijn commentaar op de Buum. Het CDA bleef - ondanks hun onverbloemde haat tegen een volksraadpleging - in de Tweede Kamer hun woord houden door de uitslag van het Oekraïnereferendum te accepteren. Natuurlijk later teniet gedaan door hun senatoren in de Eerste Kamer, wat natuurlijk onderdeel van een verkiezingsstunt was, maar toch. Het was D66 die eerst zei de uitslag te omarmen, maar later toch niet akkoord ging met omarmen van de uitslag. D66 loog en bedroog. En D66 wil dat het CDA dat nu ook doet.
Want laten we eerlijk zijn. Buma heeft gewoon een punt door te zeggen dat u voor Jan Doedel gaat stemmen bij het sleepwetreferendum. Dit kabinet zit ook helemaal niet te wachten op uw mening, en zeker niet op al het gedoe dat zich na het vorige referendum afspeelde. Hij heeft gelijk door daar nu reeds voor te waarschuwen. Is dat leuk? Nee, dat is niet leuk. Is dat een nette manier van doen? Nee, dat is het zeker niet. Is het duidelijk? Ja, het is duidelijk. En dat is een stuk beter dan de halfbakken opstelling van andere partijen binnen de coalitie die zogenaamd de democratie een warm hart toedragen. Want dat doen ze namelijk alleen voor de verkiezingen, en niet meer erna.