1. Home
  2. Churchill onbuigzaam in strijd tegen Kwaad

Churchill onbuigzaam in strijd tegen Kwaad

Geen categorie23 apr 2012, 17:44
Blenheim Palace in het Engels Oxfordshire was een geschenk van Queen Anne aan John Churchill, de eerste Duke of Marlborough.  In 1704 had John Churchill voor de Engelsen de slag bij Blenheim gewonnen. Blenheim ligt in Beieren. Daar stonden de legers van de Grote Alliantie, onder wie Engeland, Oostenrijk en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, tegenover een verbond van Franse en Beierse legers. De Grote Alliantie stond onder leiding van John Churchill.
De Grote Alliantie wilde de expansie van Lodewijk de Veertiende in de richting van de Nederlanden, Oostenrijk en in de richting van Italië tegenhouden. Dat lukte. De overwinning van de Grote Alliantie was overweldigend. De slag maakte dertigduizend slachtoffers. Blenheim Palace is een paleis waarvan wij in Nederland geen gelijke kennen. Het is een heus familiepaleis, er wonen mensen, maar het kan ook bezocht worden. In dit gigantische complex van zalen, vol kunst en antiek en rijkdom, werd in 1874 Winston Churchill geboren.
Winston studeerde vanaf 1893 aan de Koninklijke Militaire Academie van Sandhurst, en toen hij als tweede luitenant gestationeerd werd in het noordwesten van India, begon hij voor Britse kranten verslag te doen van de militaire campagnes die daar gaande waren. In 1898 was hij onderdeel van een cavalerie-eenheid in ’de Sudan’. Daarbij zou hij persoonlijk enkele vijanden hebben gedood. Een jaar later nam hij ontslag uit het leger. Hij was toen nog maar vijfentwintig jaar oud – maar hij had al de ervaringen opgedaan waarvoor een ander een heel leven, of meerdere levens, nodig zou hebben gehad.
Parlement
Hij was vervolgens korte tijd oorlogscorrespondent in Afrika en daarna werd hij lid van het parlement. In totaal was hij daarvan maar liefst eenenzestig jaar lid. Hij was aanvankelijk lid van de conservatieve Tory’s, maar schoof al vrij snel door naar de Liberal Party om vervolgens weer naar de Tory’s terug te keren.
In 1910 werd Churchill minister van Binnenlandse Zaken, in 1911 minister van Marine (dat heette daar zo mooi First Lord of the Admiralty – het ambt werd in 1964 afgeschaft). Churchill was in 1915 nog steeds minister van Marine en werd medeverantwoordelijk voor de landingen bij Gallipoli in het eerste deel van de waterwegen die de Middellandse Zee met de Zwarte Zee verbinden. Dat was een verschrikkelijk echec.
Het was de bedoeling om de waterweg te openen voor Rusland, dat de bondgenoot van de Britten was gedurende het eerste deel van de Eerste Wereldoorlog, en om Istanbul in te nemen. De Britten en Fransen verloren daar 220.000 man: doden, gewonden, vermisten. De Ottomanen verloren zelfs een kwart miljoen mannen. Churchill trad af en nam nog persoonlijk deel aan de oorlog, aan het front in het westen. Nee, hij was niet alleen een theoreticus of denker, hij was een vechter.
Hij werd nog verscheidene keren minister, met verschillende departementen, en hij was drieënzestig jaar toen op 1 oktober 1938 Neville Chamberlain uit Berlijn terugkeerde en de wereld ervan verzekerde dat er in zijn tijd vrede zou heersen. Churchill had inmiddels alles meegemaakt. Hoogte- en dieptepunten. Hij had zelf gedood en had anderen zien doodgaan. Hij had gewonnen en verloren. Hij wist wie hij was, en hij had geen twijfels over zijn capaciteiten en over de tragische natuur van het leven. Hij geloofde niets van Chamberlains vrede. Hij wist dat het Kwaad bestond.
Elf maanden na Chamberlains glorieuze vredesverdrag viel nazi-Duitsland Polen binnen en werd de Tweede Wereldoorlog geboren.
Speech
Churchill werd opnieuw benoemd tot First Lord of the Admiralty, en vanaf mei 1940 werd hij premier. Toen de nazi’s in Nederland waren binnengedrongen, hield Churchill een van zijn grootste speeches, met zijn slepende, natte stem. Ik kan niet anders dan de kernzinnen hier in het Engels citeren:
’I would say to the House as I said to those who have joined this government: I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat. We have before us an ordeal of the most grievous kind. We have before us many, many long months of struggle and of suffering. You ask, what is our aim? I can answer in one word: Victory. Victory at all costs – Victory in spite of all terror – Victory, however long and hard the road may be, for without victory there is no survival.’
Er bestaat geen twijfel over de onschatbare waarde van Sir Winston Churchill voor het overleven van de westerse beschaving. Hij bood het inzicht, de emoties en de standvastigheid om het zwartste kwaad te bestrijden. Hij wilde niet buigen, kon niet buigen, stierf liever dan geknecht te moeten leven.
Buste
Op 14 februari 2009 meldde de Britse pers dat een van de eerste daden van de kersverse president Obama het terugsturen van de buste van Winston Churchill was. Het ging om een bijzondere bronzen buste uit officieel Brits overheidsbezit, in bruikleen aan George Bush gegeven na 9/11. Obama wilde de buste niet in de Oval Office hebben. De buste staat nu in de woning van de Britse ambassadeur in Washington.
Wat u ook moge weten of niet weten over Barack Obama – het enige wat u echt moet weten is dat hij, toen hij zijn intrek in het Witte Huis nam, de buste van Winston Churchill uit zijn werkkamer heeft laten verwijderen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten