De ChristenUnie heeft weer een winnaarsmentaliteit. De partij presenteerde vandaag een nieuwe kandidatenlijst. PvdA, SP en CDA, opgepast!
De ChristenUnie is, in navolging van het CDA, flink opgeschoond. Vandaag presenteerde de links-christelijke partij de nieuwe kandidatenlijst, net als in 2010 is het een lijst met vijftig kandidaten geworden. Twee van die vijf Kamerleden keren niet terug na 12 september. Vijftig kandidaten voor een kleine partij is nogal een overkill als je het mij vraagt, maar de ChristenUnie heeft er duidelijk zin in. Maandag presenteert de partij het nieuwe verkiezingsprogramma.
Er vallen drie dingen op aan de kandidatenlijst. Eén: er staan vier (oud-)EO'ers op, van wie twee zeer wel verkiesbaar. Twee: de top-10 is een verrassende lijst van zowel nieuwe gezichten als Kamerleden met politieke ervaring. Drie: de ChristenUnie gaat met een 23-jarige Rotterdamse van Surinaams/Curaçaose afkomst opnieuw mikken op de allochtone kiezer in de steden.
Om te beginnen bij het eerste punt: de EO'ers. Het is al vaker gezegd, de Evangelische Omroep is min of meer een spreekbuis voor de ChristenUnie en in mindere mate voor het CDA. Daar is mijns inziens niets mis mee, want bijvoorbeeld de VARA is dat voor de PvdA en de rest van de omroepen eigenlijk ook. Er staan twee oud-EO'ers op, wethouder Ed Anker op de onverkiesbare plek 44 en campagneleider Gert-Jan Segers op de zeer verkiesbare vierde plaats. Segers is al een tijdje geen EO'er meer en Anker is sinds kort geen EO-radiopresentator meer, omdat hij pas net wethouder in Almere is geworden. Opvallender zijn de namen van twee EO'ers die nog steeds programma's presenteren voor de omroep: lijstduwer Arie van der Veer (Nederland Zingt, plaats 50) en Herman Wegter (kinderprogramma's, plaats 7). Met Wegter - toch een soort Arie Boomsma, maar dan anders - hoopt de ChristenUnie 'betrokken jongeren' naar de partij te trekken. Een slimme tactiek.
Het tweede punt spreekt voor zich: twee van de vijf huidige Kamerleden komen niet terug, dus de top-10 is behoorlijk vernieuwd, met als meest opvallende nieuwkomers de eerder genoemde Segers (nu nog directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie), die niet zo'n fan was van de linkse de-overheid-moet-alles-oplossen-koers van de ChristenUnie onder André Rouvoet, en nummer zes, Eppo Bruins, de CDA'er-die-heeft-gekozen-voor-de-ChristenUnie-kandidaat. Bruins zegt in een interviewtje met VK.nl dat hij het CDA heeft verlaten omdat je bij het CDA "geen idee" hebt wat je krijgt. "De ChristenUnie heeft wél het lef om voor haar principes te blijven staan." Het CDA is gewaarschuwd...
Een andere opvallende kandidaat, en dan kom ik terug op het derde punt, is de Surinaams/Curaçaose 23-jarige Ixora Balootje uit Rotterdam. Net als eerder met Cynthia-Ortega, en met de rapvideo tijdens de vorige verkiezingen, wil de ChristenUnie zichzelf aantrekkelijk maken voor de allochtonen in de grote(re) steden. De SP en de PvdA, traditioneel toch partijen die veel allochtone stedelingen voor zich weten winnen, zijn dus ook gewaarschuwd...
Een tijdje geleden zag ik een PowNews-reportage waarin te zien was dat vrijwel iedere allochtone kiezer in de Bijlmer een enorme hekel heeft gekregen aan de regenteske PvdA (video: "Ik háát de Partij van de Arbeid"). Aan de ChristenUnie dus om die teleurgestelde kiezers over te halen om 'voor de verandering' (de nieuwe slogan) op ze te stemmen.
Ik zal nooit ChristenUnie stemmen. Althans, zeg nooit nooit (sommige conservatieve standpunten spreken mij aan), maar ik hoop wel dat de partij tien zetels haalt, als de stemmen maar van voormalige SP'ers en PvdA'ers vandaan komen. De ChristenUnie is, anders dan de socialisten, niet zo gebouwd op jaloezie. De partij heeft na de nederlaag van 2010 geleerd dat de kiezer vindt dat de overheid niet zaligmakend is.
Hoe meer stemmen de ChristenUnie van links weet weg te snoepen, hoe beter. Ik zie een VVD-CDA-PVV-SGP-CU-kabinet namelijk wel zitten. Maar ach, dat is een naïeve droom ik weet het...