Steeds meer christenen in de 'bible belt' laten zich vaccineren tegen infectieziekten. Christelijke jongeren kiezen er ook steeds vaker voor om zich te laten vaccineren. Volgens Helma Ruijs van de GGD verdwijnt het taboe op het onderwerp vaccinaties langzaam en worden christenen mondiger richting hun omgeving, via de Gelderlander. Vaccinaties liggen gevoelig bij gelovigen zoals de conservatieve christenen die in de 'bible belt' wonen. Dat gebied is eigenlijk de oude verdedigingslinie die het protestante Holland en haar gewestelijke bondgenoten beschermde tegen de troepen van de Habsburgers, de Spanjaarden.
De afstammelingen van deze orthodoxe calvinisten hechten ook anno 2019 strikter in de leer dan elders in het land. Staphorst geldt als een bekend voorbeeld van zo'n gemeenschap. Sommige christenen in de bible belt laten zich niet vaccineren omdat zij predestinatie waarderen: 'God bepaalt wie heen gaat' zeggen ze, maar bij de GGD zien de medewerkers dat de omvang van die groep slechts beperkt is.
Dat is ook logisch, net zoals bij de islamitische religie is de orthodoxie bij christenen slechts aanwezig bij kleine groepjes. En zelfs orthodoxe christenen veranderen wel eens van van mening en ervaren soms situaties van 'nieuw licht'. Zo ook op het onderwerp vaccinaties volgens GGD-arts Helma Ruijs:
"Al zie je ook in die behoudende groep meer discussie. Er zijn ook religieuze argumenten vóór vaccinatie. De gedachte dat God de mens de mogelijkheid heeft gegeven om een vaccin te ontwikkelen groeit. Dat vaccin wordt steeds vaker beschouwd als een geschenk van God, dat in dankbaarheid wordt aanvaard."
Gezien de voordelen van vaccinaties in het voorkomen van bepaalde infectieziekten is het zoeken naar argumenten voor het gebruik ervan natuurlijk niet zo moeilijk.