CDA en PVV vinden van wel.
Als de PvdA in het kabinet zit, dan weet je één ding zeker: het milieu wordt een speerpunt van zo'n kabinet. Met een verbod hier, een belastingverhoging daar en het liefst nieuwe wetgeving die de economie om zeep helpt denkt de PvdA het goede te doen. Immers, de aarde moet worden gered en iemand moet het doen.
Heel vervelend, want dan krijg je dit soort bizarre voorstellen: op sommige snelwegen gaan de lichten na 23:00 uur uit om geld te besparen en dus het milieu te ontzien. Maar wat blijkt, na onderzoek van het Algemeen Dagblad: er wordt helemaal geen geld bespaard. Er zou met de maatregel 600.000 euro per jaar worden bespaard.
Niets is minder waar:
de maatregel kost juist geld, twee miljoen euro per jaar om precies te zijn. De reden: snelwegverlichting is nodig tijdens wegwerkzaamheden en het afhandelen van ongevallen. Dat kost veel geld, omdat de verlichting handmatig moet worden ingeschakeld door een bedrijf die daar flink wat centen voor vraagt.
Oftewel, de zogenaamd milieuvriendelijke bezuiniging is helemaal geen bezuiniging, maar een flinke kostenpost (waar u en ik voor opdraaien). CDA en PVV vinden dat de verlichting dan maar weer gewoon
moet worden aangezet. Dit heeft geen zin zo, aldus de twee oppositiepartijen. Minister Schultz (VWS) is dat niet van plan, omdat - hoewel het verhaal klopt dat het handmatig aanzetten van de verlichting bakken met geld kost, zo erkent ze - er vanaf 2020 (over zes jaar dus) 600.000 euro per jaar mee kan worden bespaard.
Ja, echt. Schultz moet dit niet verkopen als een bezuiniging - want dat is het gewoon niet - maar als een maatregel die de PvdA zo graag wilde om het milieu te redden. Maar daar heeft ze het lef kennelijk niet voor. Binnen de coalitie is de kleinste partij, de PvdA, de baas, dat wordt opnieuw pijnlijk duidelijk.