Kinderdagverblijven en kinderopvang, mevrouw Bussemaker is er helemaal weg van. In Zweden loopt ondertussen de boel uit de hand; kinderdagverblijven zijn een groot sociaal en financieel debacle.
Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) kreeg vandaag veel over zich heen. Vanmiddag verscheen er een artikel van mijn hand op deze site, waarin ik stel dat Bussemaker weliswaar een punt heeft, maar helemaal doorslaat. Dat artikel, onder de kop; "Bussemaker bemoeit zich met uw keuze", kunt u hier vinden.
Niet alleen op DDS kreeg Bussemaker kritiek. Op social media gonsde het van de negatieve berichten. De NOS maakte er een overzicht van. Velen vinden dat Bussemaker zich vooral met haar eigen zaken moet bemoeien en niet met die van de vrouwen in het land.
Paradijs
Tussen de reacties op mijn artikel stonden een aantal verwijzingen naar de situatie in Zweden. Zweden is een beetje het paradijs van mevrouw Bussemaker, veel vrouwen werken, kiezen voor geld en voor hun carrière. De kinderen worden ondertussen naar de kinderopvang gebracht. Veel kinderen in Zweden brengen zo'n twaalf uur per dag op zo'n opvang door, ook kinderen tussen de één en vijf jaar.
Hoewel het Zweedse model nog steeds door velen bejubeld wordt, is er ook veel kritiek. Zo schreef Anna Wahlgren (Zweeds en expert op het gebied van kinderen) twee jaar geleden een brief over de situatie in Zweden.
Zweden is geen kindvriendelijk land. De Zweedse welvaartsstaat deugt niet als model voor een gezinsvriendelijke maatschappij. Kinderen en oude mensen worden aan de zijlijn gezet en het vergaat hen daar slecht. Kleine kinderen, de hele dag door vreemden verzorgd, lachen weinig en spelen niet vrij, fantasierijk en onbekommerd. Onze kinderdagverblijven ontpoppen zich na 25 jaar ervaring als het grootste sociale en financiële debacle. Op de scholen heerst geweld, ouders en leraren worden bedreigd. Eén op de drie kinderen lijdt aan een psychische stoornis. Depressiviteit, alcohol- en drugsproblemen onder jongeren neemt op een beangstigende manier toe. Elk jaar plegen 100 kinderen zelfmoord. Hoe kon het zover komen? Eerst werd de reputatie van de huisvrouwen naar beneden gehaald (Denk aan de uitspraken van minister Bussemaker in Trouw, HM), om hen daarna hun rechten te ontnemen. Daarna werd het doorsnee-gezin met één inkomen de mogelijkheid van bestaan ontnomen door wijziging in de belastingheffing.
De interessante brief van Wahlgren vindt u hier.
Gehakt
Anna Wahlgren is niet de enige expert die zich tegen het Zweedse model keert. In een interview met het Reformatorisch Dagblad (23 mei 2011) maakt ook Jonas Himmelstrand gehakt van de situatie in Zweden.
Ik geef veel lezingen in het buitenland. Het valt op dat men de effecten van het Zweedse model niet kent. Men weet dat Zweedse jongeren lichamelijk kerngezond zijn, maar niet dat ze psychisch met bovengemiddeld veel klachten kampen. Dat de kwaliteit van scholen van hoog naar gemiddeld is gedaald. Dat het ziekteverzuim vooral onder werkende moeders extreem hoog is. Het is een mislukt experiment. Er is interesse in het Zweedse model, omdat het een beleidsmachine is die werkt. Maar die machine valt wel steeds meer uit elkaar.
Het hele interview met Himmelstrand vindt u hier.
Misschien moet Jet Bussemaker eerst maar een bezoekje aan Zweden brengen, voordat ze Nederlandse vrouwen massaal (met een schuldgevoel) de arbeidsmarkt opjaagt.
U kunt mij ook volgen op twitter onder de naam @MeijerHerman.