BurgerForumEU krijgt twee opvolgers

Geen categorie24 apr 2014, 17:44
Een Burgercomité om de bevolking te mobiliseren én een denktank om de publieke opinie via academische wegen te beïnvloeden.
Vandaag werd bekend dat het succesvolle BurgerforumEU een opvolger heeft gekregen, te weten het Burgercomité EU. Waar het BurgerForumEU-initiatief resulteerde in een debat in de Tweede Kamer wil het comité een referendum afdwingen. De oprichters leggen uit:

Dinsdag 8 april is eindelijk de ‘Wet Raadgevend Referendum’ ook door de Eerste Kamer bekrachtigd en deze wet stelt ons vanaf ongeveer september (wanneer de wet naar verwachting in werking treedt) in staat een wet die door de Eerste Kamer is aangenomen, maar nog niet door de koning is ondertekend, door middel van een referendum ter goedkeuring eerst voor te leggen aan de bevolking.

Vervolgens is het plan om 300.000 handtekeningen in te zamelen en daarmee een referendum af te dwingen als Den Haag wéér macht wil overdragen aan de Europese Unie. Het enige probleem? Die 300.000 handtekeningen moeten in acht weken worden verzameld. Dat is niet bepaald veel tijd. Daarom wil het comité dat mensen die graag willen helpen zich nú al aanmelden:

Zodra een voor ons doel geschikte wet door het parlement is aangenomen, een wet die dus ook referendabel is, zullen wij als Burgercomité-EU alles op alles zetten om zo’n referendum af te dwingen. Makkelijk zal dit niet zijn. Hiervoor zullen we namelijk binnen acht weken maar liefst 300.000 (papieren!) handtekeningen moeten verzamelen! Daar moet dus een flinke organisatie voor klaar staan en eventueel benodigde fondsen. Wilt u helpen? Meldt u dan aan via onze pagina Vrijwilligers!

Let wel: de handtekeningen worden dus niet nú al verzameld, maar op het moment dat het parlement Brussel meer macht wil geven. 
En dat is niet alles. Het Burgercomité wil ook op andere manieren actie voeren tegen de alsmaar groeiende Europese Unie. In een artikel dat zij vandaag schreven voor het Reformatorisch Dagblad leggen zij uit:

De overdracht van bevoegdheden, macht en coördinatie aan een supranationaal niveau maakt van ons onderdanen, in plaats van burgers. Dat is de fundamentele reden dat het Burgercomité-EU het er niet bij wil en kan laten zitten. We willen vanaf nu alle legale middelen gebruiken om Nederlanders en hun politici wakker te schudden en ervan te doordringen dat de toekomst van onze democratie, van onze politieke rechten, werkelijk op het spel staat. Iets wat decennialang wellicht ondenkbaar leek is werkelijkheid aan het worden. Maar onvermijdelijk is het niet; we kunnen en zullen nog wat doen!

Dat is dus een referendum afdwingen, maar ook door de aandacht voor de Europese Unie nooit te laten verzwakken. Zo bericht Het Laatste Nieuws dat er naast het comité ook een tweede opvolger komt: een denktank die luistert naar de naam Forum voor Democratie. HLN citeert daarbij uit een email die het Burgerforum-EU verzonden heeft aan ondertekenaars van het burgerinitiatief:

"Een deel van ons wil zich nu verder verdiepen en een openbare studiegroep worden. Zij zullen debatten, lezingen, bijeenkomsten en cursussen gaan organiseren. Een ander deel ziet concrete acties voor zich. Beide delen zullen elkaar ondersteunen, maar vragen om een verschillend tempo. Daarom gaan we in goede harmonie met een ‘denktank’ en een ‘doetank’ langs twee sporen verder. En waar wij kunnen, zullen we samenwerken."

Daarbij gaat de nieuwssite er vanuit dat er ruzie is tussen de oprichters van het Burgerforum-EU, maar dat is onzin. Betrokkenen laten mij weten dat de 'doe-groep' en de 'denk-groep' het prima met elkaar kunnen vinden en geen enkel probleem met elkaar hebben hebben. Ze willen het probleem genaamd 'EU' alleen vanaf twee verschillende kanten te lijf gaan; kanten die perfect bij elkaar aansluiten.
Het Forum voor Democratie wordt opgericht door Thierry Baudet die ook directeur van de nieuwe stichting zal worden. In een email aan mij legt hij uit dat een (internationale) “academic council” wil creëren, met vertakkingen in het bedrijfsleven en een zomer- en winterschool. Daarnaast wil het Forum ieder jaar (op 1 juni) een referendum dag houden, te beginnen op 1 juni, 2015. "Want dan is het tien jaar geleden dat Nederland zich met meer dan 60 % uitsprak tegen de Europese Grondwet, die er vervolgens toch gewoon kwam, waarna we ons er nooit meer over hebben mogen uitspreken," aldus Baudet.
Zowel het Burgercomité als het Forum kunnen belangrijk werk doen. Er is grote behoefte aan een beweging die zich afzet tegen de EU en de bevolking op scherp zet, én ook aan een denktank die eurokritisch is en een solide intellectuele basis verschaft voor euroscepsis. 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten