De regeringspartij van de Britse premier David Cameron krijgt volgende maand waarschijnlijk een flinke klap in de lokale verkiezingen. Vooral de eurosceptische UKIP onder leiding van Nigel Farage profiteert van de onvrede op rechts.
The Telegraph bericht dat de Conservatieven meer liefst een derde van hun gemeenteraadszetels in Engeland zouden kunnen verliezen. De rechtse krant relativeert de pessimistische voorspellingen enigszins door erop te wijzen dat de partij van Cameron in 2009 een bovengemiddelde uitslag haalde, toen de
Labour-regering van Gordon Brown zeer impopulair was. Maar dat is niet alles. Cameron heeft zijn rechtse achterban teleurgesteld, onder meer door het homohuwelijk te legaliseren, maar vooral vanwege zijn halfslachtige economische en fiscale beleid.
Cameron predikt de Thatcheriaanse leer van een kleine overheid en vrij ondernemerschap, maar heeft het bedrijven niet veel makkelijker gemaakt. De hoogste inkomensbelastingschijf is verlaagt, maar van deregulering is nauwelijks sprake. De economie kromp eind vorig jaar en is nog altijd 3,3 procent kleiner dan voor de crisis.
Het begrotingstekort is nauwelijks teruggedrongen en de overheidsuitgaven blijven, ondanks zogenoemde bezuinigingen, stijgen. In 2015, wanneer er landelijke verkiezingen zijn, verwacht de Britse staat 756 miljard pond uit te geven in vergelijking met 683 miljard vorig jaar.
Rechtse criticasters, zowel binnen Camerons Conservatieve Partij als de United Kingdom Independence Partij van Farage, roepen op tot verdere lastenverlichting voor zowel burgers als bedrijven en manen de premier tot een eurosceptischere koers. Cameron belooft weliswaar een referendum na de volgende verkiezingen, waarin de Britten zich over hun lidmaatschap van de Europese Unie zullen kunnen uitspreken, maar tot die tijd dendert de Brusselse trein door en zal het Verenigd Koninkrijk zich niet kunnen onttrekken aan landbouw- en migratiebeleid wat op rechts tot onvrede leidt.
Lichtpuntje is dat de verkiezingen in mei waarschijnlijk niet zullen leiden tot enorme winst voor Labour. Vooral het zuiden van Engeland stemt overwegend conservatief. Kiezers daar zijn niet snel bereid over te stappen op een partij die na de New Labour-politiek van Tony Blair weer naar links is opgeschoven. De Conservatieven, daarentegen, verwachten geen winst in de voormalige industriële centra van het noorden. De links-rechts tegenstelling tussen noord en zuid zal niet verschuiven. Cameron kan zich dus als rechtse leider profileren, hoewel het waarschijnlijk te laat is om de schade te beperken.