Het Brits Koninklijk Huis heeft oude Koude Oorlog-plannen van stal gehaald vanwege de Brexit. Om te voorkomen dat de royalty's te maken krijgen met onregelmatigheden zou Koningin Elizabeth worden geëvacueerd alvorens de Brexit plaats vindt op 29 maart, zo berichtten meerdere media waaronder The Sunday Times. De plannen konden op kritiek rekenen van Lagerhuismol Jacob Rees-Mogg. Volgens Rees-Mogg zijn de plannen ordinaire 'paniekzaaierij'. Hij maakt een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog. Zelfs tijdens de bombardementen van de oorlog bleven voorgangers van de huidige royals gewoon in Londen wonen. En als ze bombardementen konden weerstaan, dan zeker
rellen op straat zo is zijn gedachte. Maar de vergelijking gaat niet op. Een formatie bommenwerpers zagen de Britten van te voren aan komen. En de tijd dat men daadwerkelijk werd getroffen door explosieven was kort van duur.
Als er daadwerkelijk rellen uitbreken n.a.v. de Brexit in maart dan zijn deze van geheel andere aard dan bombardementen door Duitse vliegtuigen. Denk aan wegblokkades, plunderingen, geweld en ontregeling van de openbare orde. In plaats van gemeenschappelijk een bommenregen te doorstaan, staan de Britten wellicht op het punt om een mini-burgeroorlog over de Brexit uit te vechten. Dan is de straat ineens niet meer veilig. Is er geen eenheid en loopt 'de vijand' op straat rond.
En niet voor enkele minuten, maar voor dagen. Helemaal niet onverstandig om daar rekening mee te houden lijkt mij zo. De plannen tonen maar weer eens aan
hoe verdeeld het Verenigd Koninkrijk is geworden. Van trotse natie die Nazi-Duitsland kon weerstaan, tot een uiteengevallen natie met een hoofdstad vol criminaliteit. De vraag die historici zich dan ook mogen stellen is 'waar ging het fout?'. Hoe kan het dat een natie van hegemonie vervallen tot een natie van onenigheid en criminaliteit?
De kans op een no-deal Brexit is trouwens erg groot. Theresa May kan niet terug, ze heeft voortdurend belooft 'Brexit means Brexit' en nu terugdraaien zou het einde betekenen van May. Maar een no-deal Brexit evenzo. Eigenlijk kan ze nu niets meer goed doen, ze moet hopen op concessies van partners voor een Brexit-akkoord. De tijd begint nu wel te dringen en daarom bereid ook het Koninklijk Huis zich voor op het ergste scenario: geweld in de straten.