ISIS ziet Libië als toegangspoort naar Europa... De Nigeriaanse terreurbeweging
Boko Haram heeft zich loyaal verklaard aan ISIS, en voegt nu ook de daad bij het woord. De Afrikaanse terroristen
sturen maar liefst tweehonderd radicale strijders naar Libië om hun ISIS-collega's te helpen.
De Libische afdeling van ISIS strijdt al maanden om controle te krijgen over het Noord-Afrikaanse land, dat verscheurd wordt door burgeroorlog sinds de val van kolonel Khadaffi. Libië is niet alleen aantrekkelijk voor de radicale terreurorganisatie vanwege de vele olievelden, maar wordt door ISIS ook gezien als toegangspoort naar Europa. Recent verklaarde ISIS dat de stad Sirte hun hoofdstad in Libië is.
[caption id="attachment_118034" align="aligncenter" width="590"]
ISIS-jeeps in Sirte, Libië[/caption]
De groeiende invloed van ISIS in het land is zorgwekkend. Het is slecht nieuws voor mensen in het land die ISIS radicale leer
niet onderschrijven, zoals
christenen. Maar wat misschien nog wel veel enger is, is dat ISIS van plan is om radicale strijders als "vluchtelingen" naar Europa te sturen op boten. Tussen de bootvluchtelingen die op boten de Middellandse Zee oversteken vanuit Noord-Afrika, zouden ISIS-strijders zich makkelijk kunnen verschuilen zonder te worden opgemerkt.
ISIS ziet vooral Rome als een volgend potentieel doelwit. Strijders van de terreurgroep spreken regelmatig de wens uit om het Vaticaan – de hoofdstad van een in hun ogen valse godsdienst – te veroveren. Ook postten ISIS-supporters gephotoshopte afbeeldingen op Twitter van een wapperende ISIS-vlag boven het plein van de Sint-Pieter in Rome.
[caption id="attachment_118035" align="aligncenter" width="590"]
Een angstaanjagend beeld: De ISIS-vlag wappert voor de Sint-Pieter[/caption]
Dat de terreurorganisatie vastbesloten is om haar invloed uit te breiden in Noord-Afrika, is inmiddels meer dan duidelijk. Maar daar zal de strijd van ISIS niet stoppen: Uit bizarre kaarten die door ISIS-strijders veelvuldig worden gedeeld op sociale media, blijkt dat de ambitie van de radicale soennieten nog veel verder reikt. Syrië, Irak en Libië zijn slechts het begin.