De PvdA-minister van Financiën zegt dat bedrijven in een volgende kabinetsperiode geconfronteerd moeten worden met een forse belastingverhoging. Een betere manier om de economie om zeep te helpen is er niet. De knetterrode salonsocialist en voorzitter van de Eurogroep
Jeroen Dijsselbloem heeft weer eens
een nieuw plan. Nou ja, eigenlijk is het natuurlijk een heel
oud plan omdat socialisten dit soort dingen elk jaar weer roepen: hij wil de
belastingen verhogen voor het bedrijfsleven. Want bedrijven hebben immers veel te veel geld. Daar kunnen ze best wat van aan de achterban van de PvdA geven: professionele bankzitters die de hele dag uit hun neus vreten in plaats van iets nuttigs te doen.
De verhoging is volgens Dijsselbloem nodig om 'het evenwicht tussen gewone Nederlanders en internationale bedrijven, en tussen werkenden en vermogenden, te herstellen.' Het toptarief in de winstbelasting (vennootschapsbelasting) voor bedrijven bedraagt op dit moment 25 procent.
Dijsselbloem verdedigt zijn geplande belastingverhoging als volgt:
"Werkenden zijn de afgelopen decennia een steeds groter deel van de totale belastingen gaan betalen. Vermogenden profiteren daarvan. Ook tussen bedrijven is de balans zoek. De bakker op de hoek betaalt keurig zijn belastingen, terwijl creatieve multinationals nergens afdragen."
Ah ja, die vermadelijde multinationals weer. Laten we maar even negeren dat er ook heel veel gewone bedrijven zijn -- gerund door Jan en Henny -- die hier ook het dupe van zullen worden. Dat is immers maar een "ongemakkelijk feit." En daar houden socialisten niet van. Die leven in hun eigen alternatieve werkelijkheid. Wel zo prettig.
Natuurlijk heeft Dijsselbloem wel degelijk gelijk dat het belachelijk is dat werkenden steeds meer belasting zijn gaan betalen. Maar wie is daar verantwoordelijk voor? Oh ja, Dijsselbloem en zijn rode PvdA. Zij hebben deze situatie gecreëerd en waren er hartstikke blij mee omdat PvdA-kiezers toch werkloos thuis zitten. Knijp de achterban van andere partijen maar uit, was decennialang het devies, onze achterban zal het niet boeien.
Als Dijsselbloem het echt zo oneerlijk vond voor mensen met een baan dan had hij ervoor gepleit dat de belastingen van Henk en Ingrid (of Jan en Henny) verlaagd werden. Maar ja, dat betekent dat de overheid dan minder zou moeten uitgeven aan linkse hobby's als natuur en milieu, ontwikkelingshulp, en de opvang van ongewenste immigranten. Die prijs wil Dijsselbloem natuurlijk niet betalen, want stel je voor dat je je eigen volk een keer helpt.