De uitgesproken socialist Bernie Sanders heeft zijn Democratische rivaal Hillary Clinton vannacht op grootste wijze verslagen in New Hampshire. Sanders kreeg ongeveer 60% van de stemmen terwijl Hillary genoegen moet nemen met 38%. Dat is dus een verschil van 22%.
Aangezien New Hampshire juist de staat is die Hillary's campagne in 2008 in leven hield -- ze verloor toen van Barack Obama in Iowa maar maakte een comeback in New Hampshire (hoewel ze uiteindelijk alsnog naast de nominatie greep natuurlijk -- is dat buitengewoon schokkend. Ja, New Hampshire is anders dan de meeste staten -- veel linkser -- maar toch: dit was tot voor kort Clinton country. Hillary ging er volgens de peilingen maandenlang aan de leiding met 30 tot 40 procentpunt verschil. Natuurlijk wezen de meest recente peilingen er al op dat die voorsprong totaal verdwenen was, maar toch: dit is een enorme klap voor Hillary's presidentiële ambities.
Dat is zéker zo omdat Hillary en Sanders in Iowa eigenlijk gelijk speelden; zo werd dat ook bericht door de media. Nu is het een duidelijke winst voor Sanders. Na twee verkiezingen moet Hillary het dus nog steeds zonder overwinning doen.
En dat terwijl de media er vanaf dag één vanuit gingen dat ze zonder problemen gekroond zou worden.
Dat wordt niet alleen lastiger dan gedacht, Team Hillary moet er onderhand ernstig rekening mee houden dat ze weer naast de grote prijs kunnen grijpen. Geen wonder dus dat er geruchten de ronde doen dat er paniek is uitgebroken bij Hillary's team, en dat de voormalige senator, First Lady en minister van Buitenlandse Zaken haar campagneteam op zijn kop gaat zetten.
Dat is ook hard nodig, want de volgende staat waar de
Democraten naar de stembus gaan is Nevada. Volgens de laatste peilingen ligt Hillary daar een neuslengte voor op Sanders.
Gelukkig is er wel goed nieuws voor Hillary: volgens de peilingen gaat ze nog steeds ruim aan de leiding in
South Carolina. Haar voorsprong daar bedraagt
maar liefst 29.5% volgens het gemiddelde van verschillende peilingen. Als ze die voorsprong vasthoudt kunnen we binnenkort dus schrijven dat Hillary Sanders juist heeft verpulverd.
De voornaamste reden dat ze het goed doet in South Carolina is dat er daar veel meer Afro-Amerikanen wonen, en die gaan massaal voor Hillary. Helaas voor haar heeft Sanders besloten om Afro-Amerikan een handreiking te doen, zo heeft hij vandaag een ontmoeting met Al Sharpton, een radicaal-linkse Afro-Amerikaanse dominee met behoorlijk wat invloed in de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Het momentum van South Carolina zal hem ook helpen in South Carolina om daar kiezers voor zich te winnen die nog geen beslissing genomen hebben.
Hillary is dus de grote favoriet voor South Carolina, maar Sanders kon het weleens significant beter doen dan gedacht, zeker nu hij New Hampshire op ongelooflijk overtuigende wijze heeft gewonnen. Wie daar een jaar geleden op gewed had was nu miljonair geweest.
Overigens is Sanders' opkomst prima te verklaren, het is namelijk vergelijkbaar met het succes van Trump en Cruz onder Republikeinen. Hoewel Sanders al zo lang ik me kan herinneren een senator is wordt hij gezien als een outsider, terwijl Clinton terecht gezien wordt als de belichaming van het establishment. Het zijn dus niet alleen Republikeinse kiezers die tegen het establishment rebelleren, Democraten doen precies hetzelfde.
Kortom, er is een revolte gaande in Amerika. Nederlandse politici moeten daar heel goed naar kijken, want zoals de zaken er nu voorstaan gebeurt hier binnenkort precies hetzelfde.