Belastinggeld en de Europese Commissie: het is een slechte combinatie.
De Commissie doet er alles aan om zoveel mogelijk beleid en bemoeienis te legitimeren, bij voorkeur onder het mom van allerlei verzonnen problemen of zaken waar de EU helemaal niet over gaat. Zij helpt daarbij graag met zoveel mogelijk subsidie. Uw belastinggeld welteverstaan.
In de antwoorden van de Europese Commissie op vragen van de PVV over de verantwoording van Europese subsidies blijkt stelselmatig dat de Commissie niet zo zwaar tilt aan degelijke verantwoording van uw belastinggeld en de vraag of het wel volgens de regels is besteed.
Zo heeft het Europees fonds voor regionale ontwikkeling voor 4,6 miljoen euro bijgedragen aan het gerenoveerde spoortraject van Maastricht (NL) naar Lanaken (BE). Sinds de heropening van dit traject op 30 september 2011 hebben slechts 12 treinen retour gereden. Op de vragen van de PVV of het project een bevredigende return on investment opleverde, wat de uiteindelijk aangetoonde Europese meerwaarde was en of er specifieke voorwaarden verbonden waren aan de verleende subsidie, maakte de Commissie zich er wel heel gemakkelijk vanaf. Zo stelt de Commissie dat
"het project (...) had tot doel de spoorlijn opnieuw in gebruik te nemen (...). Dit doel is bereikt".
Aha. Het geld is overgemaakt, missie geslaagd. Of de burger er ook iets aan heeft is kennelijk niet belangrijk voor de Europese Commissie. Helder standpunt.
De Commissie laat de keuze voor investeringsprojecten over aan andere autoriteiten. Deze werkwijze prikkelt aanvragers natuurlijk niet om projecten op poten te zetten die daadwerkelijk meerwaarde én kans van slagen hebben: Het geld komt er immers toch wel en niemand loopt risico. Aan de belastingbetaler denkt niemand.
In de antwoorden van de Commissie op de vragen die de PVV stelde over de lage/niet bestraffing van het niet nakomen van EU-regels door Griekenland komt een zelfde beeld naar voren. De Commissie zegt niet over wettelijke middelen te beschikken om Griekenland streng te straffen. Een stimulans voor een lidstaat om zich aan de regels te houden is er dus in feite niet. De "braafste" lidstaten betalen naast de hoofdprijs wat betreft de jaarlijkse contributie aan de EU ook nog eens mee aan bovengemiddeld hoge fraude en financiële onrechtmatigheden in de lidstaten die al voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Op de vraag van de PVV of de Commissie nu ook eindelijk tot het inzicht is gekomen dat zeggenschap en middelen betreffende het landbouwbeleid terug moeten naar de lidstaten antwoordt de Commissie
"dat dat niet tot minder fouten zou leiden."
De Commissie vindt het kennelijk geen bezwaar dat de Nederlandse burger meebetaalt aan het niet-naleven van de EU-regels door Griekenland.
Uit het jaarverslag over de uitvoering van de begroting van de Europese Unie door de Europese Rekenkamer over 2012 komt een schatting van 2,8 miljard euro aan onterecht uitgekeerde Regionale subsidies, oftewel maar liefst 6,8 %! In het antwoord van de Europese Commissie op vragen van de PVV zegt zij dat de Rekenkamer verklaard heeft:
"de EU-middelen werden voor het beoogde doel gebruikt en waren in zekere zin nuttig, al werden de voorwaarden voor de gebruikmaking ervan niet volledig in acht genomen".
Pardon? ´In zekere zin nuttig´? Bepaalt de Rekenkamer wat nuttig is? Op basis waarvan?
En hoe zit het met die voorwaarden voor gebruik? Wie in Nederland consumptieve aankopen financiert met een hypothecaire lening en de betaalde rente fiscaal wil aftrekken krijgt nul op het rekest. En fraude wordt terecht beboet. Als de voorwaarden voor de gebruikmaking van EU-middelen niet in acht zijn genomen is er dus sprake van misbruik van belastinggeld, en dient er alles aan gedaan te worden het geld terug te halen.
Het is de hoogste tijd om het Nederlandse lidmaatschap van de EU op te zeggen!
Patricia van der Kammen en Lucas Hartong zijn leden van het Europees Parlement voor de PVV.