Brussel gaat nu ook niet EU-lidstaten klem zetten om inkomstenbelasting te heffen. Zoals Andorra.
Laten we eerlijk zijn: niemand is dol op belasting betalen. Zeker de inkomstenbelasting is zo'n beetje elke werkende burger een doorn in het oog. We vinden het allemaal hinderlijk om onze door bloed, zweet en tranen bemachtigde euro's te zien verdwijnen in de zakken van de staat. Toch is het een noodzakelijk kwaad. Althans: bijna alle grote landen in Europa heffen inkomstenbelasting, en in eigenlijk al deze landen is dat zelfs een niet-controversiële zaak.
Echter, een aantal Europese ministaatjes en Zwitserland weigeren inkomstenbelasting te heffen op hun burgers. Leven die landen dan op de pof? Nee hoor. Zij heffen juist wat meer belasting op goederen, of hebben een op gokken gebaseerde economie met bijbehorend hoge kansspelbelasting. Het zijn verdienmodellen die voor die landen heel wel werken. Zijn deze systemen beter dan inkomstenbelasting heffen? Wie weet. Wie weet ook niet.
Hoe het ook zij: het is aan de burgers van alle landen zelf om te bepalen hoe zij hun belasting wensen te betalen. Het hangt samen met het budgetrecht, wat een typisch kernrecht vormt van elke soevereine staat. Dat bepaalde burgers uit andere lidstaten de - bijvoorbeeld - Andorriaanse of Liechtensteinse vormen van belastingheffing vaak meer zien zitten, is ook goed mogelijk. Evenals dat bedrijven elkaar concurreren op voorwaarden en functies, doen landen dat ook. In een vrije wereldeconomie is zoiets niet ongehoord, en zelfs heel normaal. Hebben bedrijven die hun klanten zien wegvloeien naar hun concurrenten - die een superieur product leveren - dan het recht hun marktgenoten te storen in hun productie? Nee, totaal niet. Iedere producent gaat over z'n eigen product. Nogmaals: dat is soevereiniteit.
Enter Brussel. Dat de bestuurders uit de hoofdstad van de Europese Unie een broertje dood hebben aan alles dat met soevereiniteit te maken heeft, is een bekend gegeven. We weten dat Brussel graag van al haar lidstaten volledige en gedweeë gehoorzaamheid eist. De EU-kliek gaat echter nog een stapje verder en maakt plannen om haar
wil nu ook aan niet-lidstaten op te leggen:
De EU wil landen die maar niet willen belasten onder druk aanzetten het Europese voorbeeld te volgen en openheid te geven om belastingontduiking in de EU te bestrijden.
Daarvoor gaan de ministers van Financiën van de EU hun collega's uit Andorra, Liechtenstein, Monaco, San Marino en Zwitserland aan de tand voelen.
Beginnende met Andorra, dat al toegeven lijkt te hebben:
Het prinsdom Andorra gaat onder druk van zijn grote Europese buren belasting heffen op persoonlijk inkomen.
Premier Antoni Marti heeft de Franse president François Hollande beloofd dat er voor 30 juni een wetsontwerp komt over de invoering van inkomstenbelasting, melde de BBC zondag.
Eén vrijstaat is dus al ten prooi gevallen aan de scare tactics van de sluwe Brusselaren. Ik wens de schatkistbewaarders uit de overige staten Liechtenstein, Monaco, San Marino en Zwitserland viel geluk en wijsheid toe. Zet die hakken in het zand, en vooral niet toegeven aan het Europese moloch, jongens! Binnenlandse belastingheffing bij niet-EU-lidstaten is een zaak waar de EU helemaal niks mee te maken heeft. Jullie hebben het gelijk aan jullie zijde. Strijd ervoor!