Heel veel dank, heren Kok, Balkenende en Rutte: dankzij jullie is het leven de afgelopen twee decennia een flink stukje kostbaarder geworden.
Jaar op jaar zien we maar weinig verschillen in de prijzen van producten die we kopen in de supermarkt (of elders). Dat is natuurlijk bewust, want een grote prijzenverhoging zou een enorme volkswoede teweeg brengen. Maar wie de ontwikkelingen sinds 1996 tot en met nu echter in kaart brengt, ziet één belangrijk beeld opdoemen: op zaken als internetverbindingen na, is ons leven eigenlijk een flink stuk duurder geworden.
De belangrijkste reden daarachter is niet de instabiliteit in de wereld, of allicht zelfs hogere productiekosten. Het is ook niet zo dat gewone werknemers meer betaald krijgen of dat alle producten ineens van een betere kwaliteit is. Nee, de reden is even simpel als gekmakend overbodig:
Het was de overheid. De overheid is gaandeweg steeds meer belasting en
accijnzen gaan heffen, waardoor zeker voor producten de prijzen veel harder zijn gestegen dan noodzakelijk was.
Lees maar mee:
"Uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend publiceert, blijkt dat goederen tussen januari 1996 en januari 2016 met 31,1 procent duurder zijn geworden. Meer dan een derde van die prijsstijging, 12,6 procent, wordt veroorzaakt door btw- en accijnsverhogingen."
Het verhaal dat enkele uitschieters vertellen, is nog veel ernstiger: de prijs aardgas ligt nu drie keer zo hoog als twee decennia geleden, en voor benzine betaalt de automobilist nu 70% meer. Dichter bij huis nam ook de prijs van bepaalde alledaagse artikelen fors toe. Pak melk? Kost je tegenwoordig 67% meer dan in 1996. Ook kosten voor het riool stegen: met maar liefst 225%.
Denk daar dus nog maar eens aan, de eerstvolgende keer dat je je boodschappen in de supermarkt afrekent en denkt 'verhip, ik geef nu toch wel een hoop geld uit aan doodgewone boodschappen'. Heus: je leeft best zuinig. Zuiniger dan je denkt, althans. Maar het is die overheid die je op kosten jaagt.
En daarvoor mag je met name drie mannen uitzonderlijk voor bedanken: oud-premiers Wim Kok en Jan-Peter Balkenende, en huidig premier Mark Rutte! De PvdA'er, CDA'er en VVD'er hadden alledrie deze trend kunnen keren, maar hebben het alledrie nagelaten. Sterker nog: ze waren de architecten van omvangrijke lastenverhogingsprojecten.