De volgende scheuren beginnen zichtbaar te woorden in het Akkoord van Parijs, het wereldwijde Klimaatakkoord. Australië een van de grootste Westerse naties, heeft aangegeven dat de doelstelling in het Klimaatakkoord toch niet worden verankerd in de wet. Op deze manier wil de premier, Malcolm Turnbull, de lieve vrede binnen de regeringspartij bewaren.
Dit betekent dat het Klimaatakkoord net zo goed weggegooid kan worden, als het om de Australiërs gaat. Nu kan het niet omgezet worden in concreet beleid en is de overheid an sich niets verplicht om te doen, behalve een mate van inspanning plegen. De Verenigde Staten doen dan formeel misschien niet meer mee met het Klimaatakkoord, maar de facto geldt dat ook nu voor Australië.
Maar de premier vindt nu dat het verantwoordelijke ministerie zelf de klimaatdoelen mag bepalen. De minister moet daarbij ook rekening houden met de invloed van de uitstootmaatregelen op de prijs van elektriciteit. Het parlement moet nog stemmen over het nieuwe voorstel.
De behoudende leden van de regeringspartij vinden de huidige klimaatdoelstellingen te hoog gegrepen. Een aantal parlementsleden had daarom gedreigd tegen het oorspronkelijke plan te stemmen. De oppositie vindt juist dat de doelstelling van 26 tot 28 procent nog niet ambitieus genoeg is.
Welk land zal de volgende zijn? Dat ligt natuurlijk aan de regering huidige en de volgende regering van de deelnemende naties. Het is in elk geval duidelijk dat het Klimaatakkoord steeds zwakker wordt.