Niet toegeven aan diplomatieke druk uit Turkije om Armeense genocide te ontkennen.
Vrijdag 22 augustus werd het provinciale politieke jaar in Overijssel geopend in het Rijksmuseum Twente in Enschede. Er waren toespraken van de Commissaris van de Koning, mevrouw Ank Bijleveld, en de burgemeester van Enschede, de heer ?Peter den Oudsten.
Beide bestuurders spraken hun grote zorg uit over de huidige internationale problemen. Oekraïne, Syrië en Irak werden met name genoemd. Vooral de heer van Oudsten sprak duidelijke taal over de genocide die nu bezig is, maar ook over de genocide van 99 jaar geleden.
Er volgde een oproep om te strijden voor de vrijheid die wij in het westen hebben en om samen duidelijk stelling te nemen. De meerderheid in de Staten van Overijssel steunt deze oproep. Daarom ook werd er op 2 juli 2014 een PVV-motie aangenomen waarin een meerderheid van de Provinciale Staten afstand nam van de protestbijeenkomst van genocide-ontkenners in Almelo.
PVV, CDA, SGP, CU en de meerderheid van de VVD fractie gaven hiermee een signaal af dat de Armeense gemeenschap het recht heeft op een waardige gedenkplek voor hun doden. Ook erkennen deze partijen, gelijk aan de Tweede Kamer en nu dus ook de burgemeester van Enschede, de Armeense genocide.
Deze breed gedragen motie kreeg felle kritiek van de Turkse ambassadeur, en gek genoeg leek Commissaris van de Koning Ank Bijleveld zich daarbij aan te sluiten.
Onrust in politiek en journalistiek Overijssel? Een motie in Provinciale Staten die felle reacties oproept en zelfs een brief van de ambassadeur van Turkije. De regionale pers draaide natuurlijk overuren om dit verhaal van alle kanten toe te lichten. Toch?
Niets van dit alles. De Tubantia en de Stentor hebben wel alle ruimte gegeven aan de reactie van de Commissaris van de Koning, de ambassadeur van Turkije en columnisten met een warm hart voor het huidige regime in Turkije. Maar de regionale pers weigert al weken om de argumentatie van de indieners van de motie weer te geven. Wederom blijkt dat de hippies wel ouder worden maar dat de linkse agit-prop blijft.
Vooral de kritiekloze weergave in de Tubantia van de brief van de ambassadeur mijnheer Arslan is opmerkelijk. De ambassadeur laat namelijk weten dat het herdenkingsmonument haat zou aanwakkeren. Ook maakt de ambassadeur melding van allerlei racistische aanvallen op Turken en Turkse moskeeën. Verder heeft hij het over de fragiele positie van de Turken in Nederland.
Natuurlijk kan je oordelen dat de ambassadeur onderdeel is van het huidige islamistische bewind in Turkije en dat je hem daarom niet al te serieus hoeft te nemen. Toch is een reactie noodzakelijk omdat de brief zo ongelooflijk onbeschoft is.
De feiten:
1. Er is geen sprake van haat (noch door de provinciale politiek, noch door het herdenkingsmonument van de Armeense christenen). De enige groep die bezig is met haatzaaien zijn de Turkse demonstranten die in Almelo probeerden om de Armeense dodenherdenking te verstoren en onmogelijk te maken.
2. Er hebben geen aanvallen plaatsgevonden op Turken. De ambassadeur heeft na tien dagen nadenken twee voorbeelden kunnen vinden (Googlen kan best lang duren indien je geen Nederlands spreekt zoals deze ambassadeur). Buiten het feit dat zelfs deze voorbeelden niet kloppen, want ze hebben niets met Almelo te maken, is het ook veelzeggend dat de ambassadeur slechts twee voorbeelden weet te geven. Als dat de enorme toename is, dan zit het met de acceptatie van Turken in Nederland wel snor. Ik zie in Deventer en Enschede dan ook geen groepjes Turkse moslims schichtig over straat gaan terwijl ze angstig proberen om niet op te vallen.
3. Turken in Nederland hebben geen fragiele positie. Daar hebben de subsidies en alle uitkeringen van de laatste dertig jaar wel voor gezorgd. Vergeleken met de positie van Koerden en Alevieten in Turkije gaat Nederland ongelofelijk veel beter om met zijn minderheden dan Turkije.
Dus: niet het herdenkingsmonument van de christenen in Almelo is het probleem. Het probleem zit hem in die bijeenkomst van 4000 Turkse fundamentalisten die opzettelijk een dodenherdenking wilden verstoren. Alles onder leiding en betaald (!) door Diyanet, het Turkse staatsorgaan voor religieuze zaken.
In het NRC constateerden vorige maand Froukje Santing en Lily Sprangers een toegenomen inmenging van de Turkse staat in de Nederlandse politiek door Diyanet. Dit Diyanet komen we in Overijssel ook tegen als gesprekspartner van de gemeente Enschede, met betrokking tot de bouw van de nieuwe moskee in Enschede.
Terug naar de bijeenkomst in het Rijksmuseum Twente in Enschede. Het lijkt er nu op dat ook bestuurders stelling nemen tegen hatelijke genocide-ontkenners. Terecht, want de bijeenkomst in Almelo was natuurlijk minstens zo fout als de ISIS-demonstratie in Den Haag.
Mevrouw Bijleveld heeft schijnbaar de vakantie benut door goed na te denken. Nu afstand nemen van een foute demonstratie voorkomt straks een positie als die van de burgemeester van Den Haag.
Edgar Mulder is Statenlid en fractievoorzitter van de PVV Overijssel.