De baas van de Amsterdamse politie, Pieter-Jaap Aalbersberg, heeft volgens de Telegraaf in het geniep aangifte gedaan tegen commissaris van politie Ad Smit. Die zit nu in Frankrijk het integriteitsonderzoek tegen hem af te wachten.
Ad Smit was jaren districtschef in Amsterdam, waar hij de scepter zwaaide over het oostelijke deel van de stad. Dit deed hij naar eigen zeggen streng doch rechtvaardig. Wie het artikel en de reportage leest, maakt kennis met Ad Smit als de baas die iedereen wil. Hij ging voorop in de strijd, werkte zelf hard mee en wie inzet toonde kon altijd op zijn waardering rekenen. Zo hoort het, denk je dan.
Wat is er aan de hand? Veel ambtenaren hebben een zogenaamd representatiebudget. Dat geld kan de ambtenaar gebruiken om ervoor te zorgen dat hij in de eerste plaats zelf representatief voor de dag komt. Anderzijds valt onder representatie natuurlijk ook het ruimere begrip 'imago'. Hoe dat geld gebruikt dient te worden is aan regels gebonden, maar bij welke winkel het besteed dient te worden staat nergens. Zo kan de ambtenaar met zijn representatiebudget meerdere kanten op.
Politiecommissaris Ad Smit koos er al die jaren voor om het representatiebudget niet egoïstisch te gebruiken. Hij gebruikte het geld - let op: waar anderen misschien dure kleding voor zouden kopen - vooral om zijn hardwerkende personeel te belonen. Hij kocht naar eigen zeggen een paar seizoenskaarten van Ajax per jaar voor zijn personeel. En daarom heeft Pieter-Jaap Aalbersberg dus in het geniep aangifte tegen Ad Smit gedaan. Verduistering in dienstbetrekking, luidt de aanklacht.
Er is een probleem met de aangifte van Pieter-Jaap Aalbersberg. Voor een verduistering in dienstbetrekking valt alle grond tot strafvervolging weg als de eigenaar van het verduisterde goed kennis droeg van de 'verduistering' en daar niets aan deed. Volgens Ad Smit wist Aalbersberg en de hele korpsleiding precies waar hij het geld aan uitgaf. Het lijkt me dat Aalbersberg zelf ook weet dat in dat geval uit zo'n aangifte nooit een vervolging kan ontstaan. Gesteld dat voorgaande waar is, heeft het er alle schijn van dat Ad Smit doelbewust uit het zadel is gewipt. Smit wijt het zelf aan jaloezie. Ik weet het niet. Spelen er soms andere kwesties bij het korps van Aalbersberg waarin Ad Smit een blokkade vormt? Het is in elk geval erg bijzonder dat de ene commissaris in het geheim aangifte doet tegen een andere commissaris, over een kwestie waar ze elkaar regelmatig in het echt over spraken. Over besteding van gemeenschapsgeld gesproken: Aalbersberg is de man die Fatima Elatik € 12.000 per maand geeft om het hoofddoekjesplan bij de politie te promoten. Verduistering in dienstbetrekking... hilarisch.