Paniek en chaos bij de Amsterdamse GroenLinks bestuurders! Uit informatie die is vrijgegeven op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur blijkt dat de Amsterdamse GroenLinks zeker niet alleen maar zonneschijn en liefde bevat. Bestuurders drukken initiatieven door en negeren elkaar om zo hun zin te krijgen. Het dossier over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers zorgt voor frictie. Uit de vrijgegeven
notulen bleek dat de wethouder Vastgoed, Touria Meliani, zich gepasseerd voelde nadat collega bestuurder Rutger Groot Wassink achter haar rug om zelf de pandenlijst voor uitgeprocedeerden maakte zonder haar te informeren. Vanaf nu mag dit niet meer gebeuren van Meliani.
Het is ironisch te noemen dat uitgerekend GroenLinks nu een interne bestuursruzie heeft over de opvang van uitgeprocedeerden. In de notulen lezen we dat raadsleden en stadsdeelbestuurders zich gepasseerd voelen. Informatie en planwijzigingen worden niet doorgegeven waardoor zij in een penibele situatie terechtkomen. Dit overkwam stadsdeelbestuurder Ilse Griek, die nota bene via een krant moest lezen dat een pand in haar stadsdeel op de lijst is gekomen voor opvang van uitgeprocedeerden. Dit terwijl ze aan haar stadsdeel eerder had gemeld dat in dit pand ouderenopvang zal komen. Hierover
zei ze het volgende:
De hele buurt wordt opgeschud. Ik moet ineens tig telefoontjes plegen en uitleg geven, terwijl ik niet eens geïnformeerd ben over de uitkomst. Dit is echt onacceptabel.
Overigens krijgt de terecht boze en verontwaardigde Ilse Griek nog wel mogelijk problemen. GroenLinks laat weer haar stalinistische veren zien: Griek zou haar contactpersoon bij Vastgoed op een toon hebben aangesproken die voor snowflakes niet altijd even fijn zou zijn. Hier zal ze later deze week nog op worden gewezen, want GroenLinksers letten nu eenmaal graag op de toon - sarcasme.
Het vraagstuk van de uitgeprocedeerden asielzoekers is voor Rutger Groot Wassink al langer een 'pareltje', maar voor veel bestuurders is het een hoofdpijndossier. Veel wijken en buurten zijn helemaal niet blij met het plan van Groot Wassink. Doordat Groot Wassink achter de rug om werkt van zijn partijgenoten ontstaat er dus intern steeds meer frictie. De interne discussies tussen bestuurders van GroenLinks worden steeds feller, hierdoor kunnen we wel spreken van trammelant binnen de eigen gelederen.
Rutger Groot Wassink profileert zich al langer als
'hard linkse' partizaan, iets wat zijn collega bestuurders in het begin allemaal wel prima vonden maar zo langzamerhand komen ze er achter dat de man toch wel autoritaire trekjes vertoont als niet iedereen conformeert naar zijn idealen. Wellicht is het te vroeg om te spreken over scheuren binnen de Amsterdamse gelederen, maar dit probleem zal de komende jaren niet verminderen. Het Amsterdamse bestuur heeft zichzelf naar voren geschoven als de solidariteitssoldaten wat betreft de opvang van uitgeprocedeerden asielzoekers, en nu al ondervinden ze de negatieve tegenkrachten ervan.