Ergens wel begrijpelijk.
De VS wil voortaan alle reizigers al op Schiphol controleren in plaats van op een van de vliegvelden in het land zelf:
Wie naar de Verenigde Staten vliegt, krijgt binnenkort mogelijk te maken met Amerikaanse grenscontroles op Nederlands grondgebied. De VS wil al op Schiphol reizigers en goederen controleren en heeft Nederland daarvoor om toestemming gevraagd.
Volgens de minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur wordt er nu onderzocht wat de gevolgen zijn van dat voorstel voor zowel Schiphol als de Nederlandse overheid. Er zijn namelijk twee duidelijke nadelen: de wachttijden op Schiphol worden waarschijnlijk langer en het gaat de Nederlandse overheid meer geld kosten.
Het heeft ook zo z'n voordelen:
Eenmaal aangekomen in de VS heeft het voor reizigers voordelen: ze hoeven niet uren in de rij te staan maar kunnen meteen doorlopen. Overstappen op een binnenlandse vlucht kan zonder uitgebreide bagagecheck.
Iedereen die weleens naar de VS is afgereisd weet hoe lang het soms kan duren om door de controles heen te komen. Vooral bij een overstap is dat vervelend. De kans bestaat dat je dan je volgende vliegtuig niet haalt. Vanuit dat oogpunt is het dus zeer begrijpelijk dat de VS hier al reizigers wil gaan controleren.
De Nederlandse overheid moet er niet mee akkoord gaan dat alles straks op ons bordje wordt gelegd en dat wij in feite opdraaien voor het nieuwe systeem. Als de Amerikanen gewoon meebetalen aan de nieuwe vorm van controle lijkt me er overigens helemaal niets mee. Sneller door Amerika, een van de mooiste landen in de wereld, reizen is wel zo prettig.