Wat dan wel werkt, vraagt u? Mehr Europa, natuurlijk. Altijd 'Mehr.'
De Amerikaanse topeconoom en nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz heeft een boek geschreven over het mislukte experiment dat we de
euro noemen. Dat boek is onlangs ook in het Nederlands verschenen onder de titel "
De euro, hoe de gemeenschappelijke munt de toekomst van Europa bedreigt" (ebook versie
hier). Om zijn nieuwe werkje aan de man te brengen is Stiglitz bezig met een soort van ronde langs alle grote Nederlandse kranten en tv-zenders. Zo sprak hij vandaag met
De Telegraaf. In het gesprek met de grootste krant van Nederland (een positie die De Telegraaf dit jaar overigens nog af zal staan aan het Algemeen Dagblad) zegt Stiglitz dat de tijd begint te dringen. Als de
eurozone niet snel hervormd wordt stort de boel binnenkort in elkaar. Dat is altijd problematisch, maar helemaal in dit specifieke geval: volgens hem kun je dit soort monetaire problemen namelijk niet zomaar even oplossen:
"Dit soort processen kosten veel tijd, maar het is de vraag of die er wel is. Kijk maar naar de onderhandelingen over een Brexit. Politici willen aansturen op een ordelijk verloop hiervan, maar het is de vraag of hen dat wordt gegund."
Twee dagen geleden sprak Stiglitz
ook al met de NOS. Ook in dat gesprek maakte hij duidelijk dat het einde van de euro in zicht is. Tenminste, als er niets gebeurt:
"ls Europa niet snel stappen zet om de eurozone te hervormen, dan zal het erg moeilijk worden voor de euro om te overleven."
En hij ging zelfs nog verder dan dat:
"De mensen spelen Russissche roulette. Dat is een gevaarlijk spel."
Je zou zeggen: prima wat Stiglitz verkondigt. Hij heeft helemaal gelijk! Het is bijvoorbeeld al enige tijd bekend dat grote investeerders op Wall Street ervan uitgaan dat de euro binnenkort ophoudt met te bestaan (daar denken ze grof geld mee te verdienen). Stiglitz zegt dat ook. De euro staat op het punt van instorten en we doen er verstandig aan als we daar allemaal rekening mee houden.
Dat laatste geldt met name voor de politiek. Het is aan het kabinet Rutte II om een plan B klaar te hebben liggen waar we op terug kunnen vallen als de euro inderdaad explodeert. Terug naar de gulden, waarschijnlijk, maar dat moet dan wel razendsnel gebeuren.
Helaas is dat niet wat Stiglitz aanbeveelt. De econoom wil namelijk niet minder, maar méér Europa:
Doorgaan op dezelfde weg zal tot nog grotere ellende leiden, zegt hij. Stiglitz verwacht dat Griekenland de euro nog voor 2020 zal moeten opgeven. "Ik weet dat sommige mensen op Wall Street speculeren op het einde van de euro. Dat zijn dezelfde mensen die veel geld verdiend hebben tijdens de bankencrisis."
Dat is alleen te voorkomen als Europa bereid is om economisch verder te integreren, stelt Stiglitz. Landen moeten elkaars begrotingstekort financieren en zelfs elkaars werkloosheidsuitkeringen betalen.
En nu weet u dus waarom Stiglitz' boek zo immens populair lijkt te zijn onder Europese politici en journalisten, en waarom hij overal en nergens welkom is. De man verkondigt wat
Brussel,
Berlijn,
Parijs en, jawel!,
Den Haag al tijden willen, maar niet hardop durven te zeggen omdat ze weten dat het euroscepticisme onder de bevolking juist toegenomen is. Stiglitz wordt nu dus naar voren geschoven als een zogenaamde objectieve expert die iedereen kalm vertelt dat het écht niet anders kan.
Helaas voor Stiglitz weten Nederlanders (net als Britten) beter. Het kan wel degelijk anders, beter, en goedkoper. We kunnen gewoon uit de euro stappen. Het luie, onverantwoordelijke zuid-Europa dopt haar eigen boontjes maar.