Amerikaanse inlichtingendiensten doen onderzoek naar anti-EU initiatieven waaronder GeenPeil

Geen categorie17 jan 2016, 16:00
Verdeel en heers.
Amerikaanse inlichtingendiensten maken zich ernstig zorgen over Vladimir Poetins bemoeienissen met Europa, en dan met name met betrekking tot de Europese Unie. Zij zijn ervan overtuigd dat de Russische dictator achter de schermen actief is in een poging om Europa te verdelen, waardoor zij zwakker staat (tegenover Rusland). Daarbij zou het Kremlin in Nederland het GeenPeil referendum gebruiken om dat doel te bereiken.
Het Britse The Telegraph legt uit:

James Clapper, the US Director of National Intelligence, has been instructed by the US Congress to conduct a major review into Russian clandestine funding of European parties over the last decade. The review reflects mounting concerns in Washington over Moscow’s determination to exploit European disunity in order to undermine Nato, block US missile defence programmes and revoke the punitive economic sanctions regime imposed after the annexation of Crimea.

Het initiatief van de VS komt op het moment dat Britse inlichtingendiensten bekendmaken dat Poetins invloed in Europa groter is dan gedacht. Zo zegt een bron tegen The Telegraph:

"Er is echt een nieuwe Koude Oorlog uitgebroken. In de hele EU zien we dat Rusland er alles aan doet om de Europese eenheid teniet te doen met betrekking tot een groot scala aan belangrijke strategische onderwerpen."

In documenten van Amerikaanse inlichtingendiensten wordt gesteld dat Rusland met name politiek actief is in Frankrijk, Hongarije, Tsjechië en... jawel: Nederland. In het onderzoek -- dat nu dus officieel geopend is -- proberen onze Noord-Amerikaanse vrienden eerst en vooral uit te zoeken of en zo ja hoe Rusland de eenheid van Europa én de NAVO ondermijnt.
De groepen waar de Amerikanen zich in eerste instantie vooral op richten zijn Jobbik in Hongarije, de Gouden Dageraad in Griekenland, de Liga Nord in Italië en natuurlijk het Front National in Frankrijk. Die laatste partij kreeg twee jaar geleden een forse lening van een Russische bank. Het ging om 9 miljoen euro.
En dat is niet alles. Volgens de Amerikanen heeft het er namelijk alle schijn van dat het GeenPeil-referendum ook tot stand is gekomen (en gesteund wordt door) met hulp van Moskou:

Russian influence has also been detected in a referendum in the Netherlands next April over whether to block the EU’s closer relations with Ukraine.

Daarbij wordt vermeld dat de talking points van GeenPeil bijzonder veel lijken op Russische propaganda:

Sources said arguments deployed in support of the referendum “closely resembled” known Russian propaganda.

Voorstanders van GeenPeil -- en dus tegenstanders van het verdrag met Oekraïne -- zullen daar ongetwijfeld op antwoorden dat het op elkaar lijkt omdat Rusland in dit geval gelijk heeft. Hoewel er zeker het één en ander op te merken valt aan Oekraïne -- en ikzelf tegen uitbreiding van de EU ben, ook als dat op slinkse wijze gebeurt via associatieverdragen en dergelijke -- is het natuurlijk pertinent onzinnig dat sommige GeenPeilers net als Rusland pretenderen dat Oekraïne één groot naziland is. Dat is gewoon onjuist, en het is simpelweg oneerlijk en onjuist om het tegendeel te beweren.
Al met al is Ruslands strategie gericht op het volgende:

“Wherever the opportunity presents itself, Russia wants to undermine the West – to present the argument that the West is no better than they are. It wants to see an end of the European Union because it much prefers a policy of divide and rule."

En dat bewijst maar weer eens dat we het belang van eenheid en het westerse bondgenootschap zorgvuldig moeten afwegen tegen onze soevereiniteit. Bijvoorbeeld: in de Koude Oorlog konden West-Europa en Amerika zich prima verzetten tegen Rusland, terwijl de EU toen nog niet eens bestond (wel een voorganger), en de euro nog lang niet was ingevoerd. Met andere woorden, we waren toen verenigd, maar toch ook divers.
Dit moet dan ook de manier zijn waarop we nu met elkaar omgaan, in 2016. Er is geen enkele reden om onze nationale soevereiniteit op te geven, maar we moeten tegelijkertijd wél onthouden dat als puntje bij paaltje komt, West-Europese landen onze bondgenoten zijn, en dat Rusland één van onze belangrijkste en grootste vijanden is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten