De vele berichten over de historisch lage spaarrente kan niemand meer ontgaan zijn. Niet alleen de gemiddelde spaarrente in Nederland is laag, dit geldt ook voor andere Europese landen. Hieronder een aantal voorbeelden van wat je nu het best met je spaargeld kunt doen.
Extra aflossingen op hypotheek of andere lening
Door extra af te lossen op je hypotheek of andere schuld, worden je maandlasten lager. Daarnaast heb je zo minder kans op een restschuld als je je huis ooit wilt gaan verkopen. Bij de meeste hypotheekverstrekkers is het mogelijk tot 10 procent van de lening boetevrij af te lossen, maar houdt wel in gedachten dat extra aflossen niet alleen maar positieve gevolgen kan hebben. Je geld dit dan in ‘bakstenen’ en je kunt het niet meer ergens anders voor gebruiken. Handig om te weten: over een vermogen van meer dan € 25.000 betaal je vermogensrendementsheffing. Door spaargeld aan te spreken voor een extra aflossing, verlaag je mogelijk de belasting in box 3.
Beleg je spaargeld Beleggen is in feite niet anders dan geld besteden aan iets in de hoop dat de waarde hiervan stijgt. Voorbeelden zijn schilderijen of een huis, maar de meeste mensen beleggen in obligaties en aandelen. Als deze meer waard worden krijg je rendement, maar je moet er wel altijd rekening mee houden dat het ingelegde bedrag ook minder waard kan worden. Beleggen bij een organisatie als
Centraal Beheer geeft op langere termijn vaker een hoger rendement dan
sparen, en geeft diverse mogelijkheden om je risico te spreiden. Een voorbeeld hiervan is een
mixfonds, waarin verschillende beleggingen met verschillende risico’s gecombineerd zijn. Let wel op dat beleggen ook kosten met zich meebrengt.
Schaf een tweede huis aan
Een ander alternatief voor je spaargeld is de aanschaf van een tweede huis. Uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is gebleken dat dit steeds populairder wordt onder Nederlanders met financiële ruimte. Het kopen van een tweede huis geeft je niet alleen zelf de gelegenheid hier je vakantie door te brengen, de verhuur van het huisje levert ook nog eens extra inkomsten op. Let op: u betaalt wel belasting over de waarde van het huis.
Ondanks de lage spaarrente toch een buffer houden
Sparen blijft in trek bij mensen, ook in tijden met een lage spaarrente zoals nu. Door te sparen heb je altijd een noodzakelijk financiële buffer voor onverwachte uitgaven, zoals bijvoorbeeld een reparatie aan je auto of de vervanging van de wasmachine. Hiervoor geld moeten lenen maakt dat je veel duurder uit bent. Met de huidige lage spaarrente wordt er soms wel eens gegrapt dat het beter is om je spaargeld in een oude sok te bewaren. Bedenk echter dat het geld op een spaarrekening zetten veel veiliger is, bijvoorbeeld doordat uw geld beschermd is door het depositogarantiestelsel. Via De Nederlandse Bank is er een garantie tot € 100.000,- per persoon. Deze garantie geldt niet per spaarrekening, maar voor uw totale spaartegoed bij een bank.