"Weinig vertrouwen in Maxime", kopt De Telegraaf vandaag. 'Slechts' 71% van de achterban van zijn partij heeft (veel) vertrouwen in hem. Dat blijkt tenminste uit een peiling van EenVandaag.
71%, dat is inderdaad niet heel veel. Tenminste, niet in vergelijking met fractieleiders zoals Femke Halsema (97%), Geert Wilders (95%), Alexander Pechtold (95) en Mark Rutte (93%). Vergeleken met PvdA-kopman Job Cohen valt het, aan de andere kant, wel weer mee. De man die eerder dit jaar nog werd binnengehaald als De Grote Redder van zijn partij wordt tegenwoordig nog maar door 80% van zijn achterban gesteund.
Maar goed, Verhagen kan op het minste vertrouwen rekenen. Daar wordt hij ongetwijfeld niet vrolijk van, maar in het CDA van 2010 is 71% zeker niet weinig. Die partij heeft nog al wat tegenslagen te verduren gekregen. Eerst was er de slecht georganiseerde verkiezingscampagne, gevolgd door een ongelooflijke afstraffing op verkiezingsdag. Vervolgens nam de katholiek Verhagen het stokje over van Balkenende, wat ongetwijfeld niet op prijs gesteld werd door de protestante linkervleugel van die partij, die dan ook tijdens de informatie voor DDS-I openlijk begonnen te rebelleren. Zogenaamde partijprominenten spraken zich uit tegen de nieuwe leider van het CDA, wie er alles aan moest doen om de boel bij elkaar te houden.
Als je na weken, nee maanden, van interne verdeeldheid alsnog op de onvoorwaardelijke steun kan rekenen van 71% van je achterban, doe je het eigenlijk best goed. Ik kan me niet voorstellen dat een andere CDA'er hiermee weg had kunnen komen; als Ab Klink de opvolgingsstrijd gewonnen had van Verhagen was hij ongetwijfeld de afgelopen maand alsnog afgezet en vervangen door zijn grote rivaal binnen de fractie.
Normaal gesproken is de steun genieten van slechts 71% van je achterban weliswaar niets om over naar huis te schrijven, maar het zijn geen normale tijden - niet voor het CDA, tenminste. Nee, gezien de omstandigheden doet Verhagen het nog altijd behoorlijk goed. Chapeau, Maxime!