Het eindpunt van de zuivering van de lucht en de strijd tegen de uitstoot van CO2 in Europa is bereikt. Alle energie is nu niet alleen duurzaam maar totaal zonder uitstoot van schadelijke stoffen. Afrekenen met kernenergie bleek eenvoudiger te zijn dan gedacht. Een serie uitzendingen over de catastrophale gevolgen voor de bevolking van de wolken vol radioactieve deeltjes die na het exploderen of imploderen van kerncentrales over Europa zouden neerdalen deden alle landen het voorbeeld van Duitsland volgen en alle kerncentrales sluiten. Honderden windparken in zee en op het land en solar panels op alle gebouwen zouden dat met gemak opvangen. Greenpeace kreeg van de Hoge Raad gelijk over de bouw van de kolencentrales niet alleen in Nederland maar vrijwel overal, de gevolgen voor het milieu konden niet genoegzaam worden vastgesteld en dus werd de bouw zoals elders ook hier blijvend stilgelegd. De gasvoorraad in Nederland raakte uitgeput en doordat boringen in de Waddenzee verboden werden wegens het gevaar voor de biostructuur van dit beschermde gebied konden die bellen niet aangeboord worden.
Er was even sprake van schaligas als vervanger ervan maar allereerst leverde dat gevaar voor bodemverschuivingen en dus aardbevingen op en bovendien bleek het nog vervuilender dan steenkool. Wereldwijd raakte de olie uitgeput en de prijs van de weinige aanvoer ervan was door de enorme vraag uit de nieuwe sterke economieën , China, India, Brazilië, Zuid Korea en niet te vergeten Rusland zo enorm gestegen dat die hier alleen voor de meest essentiële doelen gebruikt kon worden, zoals het onderhoud van de windparken in zee, waar vele na zo'n 15 jaar trouwe dienst wel aan vervanging toe waren, de zoute lucht tastte zelfs het aluminium aan en de electronica leed ook sterk in de zoute zeelucht.
Wel is het leven ingrijpend veranderd. Het idee dat indien het hier niet waaide dan ergens anders in Europa wel en die electriciteit dan geimporteerd zou kunnen worden bleek een fictie. De windparken in het buitenland hebben geen dubbele capaciteit (net zo min als bij ons) en dus zijn we totaal op de eigen windkracht aangewezen. In tijden van windstilte is er dus weinig stroom, overdag alleen van de solarpanels, en die die wordt gereserveerd voor ziekenhuizen, brandweer en politie en 's nachts in het geheel niets.
Een voordeel hiervan is wel dat we weer een meer natuurlijk levensritme hebben kregen: met de kippen op stok en opstaan zodra het weer licht wordt. Een nadeel is wel dat fabrieken en kantoren moeilijk kunnen werken zonder constante electriciteit in de 30% windstilte periodes en aan de nachtelijke stroom niet veel hebben want dat valt buiten de normale werkuren.
Praktisch alle industrie en diensten die op elektriciteit zijn aangewezen zijn dan ook naar oost Europa en het verre oosten uitgeweken. Maar er zijn ook voordelen. De overbevolking is drastisch afgenomen. Door de teruggelopen welvaart is de immigratie totaal stilgevallen en daarbovenop is er een massa emigratie op gang gekomen naar het rijke Oost Europa, Azië, Zuid Amerika en Canada waar geen energiecrisis is omdat men daar aan het milieu minder waarde toehecht. Deze gebieden hebben hun grenzen wel afgegrendeld maar de stroom mensen uit onze streken is eenvoudigweg niet te stuiten. De hoogbouw in de steden ligt daardoor verlaten, want de liften werken natuurlijk niet meer als er geen wind is en is er een run op het platteland ontstaan waar de droom van eenieder is een stukje land te bemachtigen waarop ze hun eigen groente en fruit kunnen verbouwen en hout kunnen sprokkelen voor de kachel.
Tja, dat was eigenlijk een teleurstelling, in plaats van de beloofde paar graden warmer, die nu best welkom zouden zijn zijn is de temperatuur enkele graden gedaald. De klimaatdeskundien zeiden dat dat kwam doordat de zon tijdelijk minder warmte geeft of door gedoe met de zonnevlekken, maar dat binnenkort de opwarming van de aarde echt goed op gang zal komen. De toekomst ziet er dus zonniger uit en de oogsten zullen niet zo van de kou te lijden hebben.
Kleingeestige lieden zeggen dat we eigenlijk weer in de middeleeuwen leven. Ze vergeten dat er toen veel meer luchtvervuiling was dan nu en dat we nu allemaal puur frisse lucht inademen. Dat de armoede weer net zo is als toen moeten we maar op de koop toenemen.