Noordpoolijs zal naar verwachting weer verder aangroeien

Geen categorie02 nov 2010, 16:30

De ontwikkeling van het Noordpoolijs wordt wel als een graadmeter van de vermeende antropogene opwarming van de aarde beschouwd. In het recente verleden haalden voorspellingen van een ijsvrije Noordpool de voorpagina's van de reguliere media. Zo' kleine tien jaar geleden schreef NASA Earth Observatory:

Arctic Meltdown
February 27, 2001

The Arctic ice cap is melting at a rate that could allow routine commercial shipping through the far north in a decade and open up new fisheries.

Maar het heeft niet zo mogen zijn. De laatste jaren is het Noordpoolijs weer aangegroeid. Daar merken we nu niets van in de reguliere media. Maar veel mensen weten inmiddels dat selectieve verspreiding van klimaatalarmisme een vast onderdeel is geworden van de nieuwsvoorziening van onze 'kwaliteits'media. Het publiek trekt zich daar inmiddels niets meer van aan – en terecht!

Ook hier op DDS hebben we flink over een en ander gediscussieerd, waarbij mijn trouwe (en gewaardeerde) opponenten erop wezen dat ik – weer eens – onverantwoord bezig was door uit een ontwikkeling van slechts enkele jaren te concluderen dat het afsmelten van het drijfijs op de Noordpool nu op zijn eind liep. En, net zoals bij de gemiddelde wereldtemperatuur, kreeg ik weer mooie grafiekjes aangeleverd met meerjarige dalende lineaire trendlijnen van het afnemende drijfijsoppervlak op de Noordpool, die afkomstig waren van de gerenommeerde instituten (dank daarvoor!). Alleen lineaire trendlijnen zijn een uitvinding van de mens. Zoals ik mij eens door een biologe heb laten uitleggen: Moeder Natuur kent geen lineaire trendlijnen – wèl fluctuaties en oscillaties. Bovendien, zoals ik al zo vaak het opgemerkt: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Maar volgens mijn opponenten hadden deze beursgerelateerde platitudes niets met wetenschap te maken. Volgens hen was dit dan ook weer één van die uitlatingen waaruit bleek dat ik er niets van begreep. (Hoe vaak heb ik dat al niet in mijn leven gehoord van mensen, die – zoals later bleek – er faliekant naast zaten?)

Maar niet gezeurd, wat gaat er met het ijs op de Noordpool gebeuren? Joe d'Aleo, professioneel meteoroloog en webmaster van Icecap, is in de recente 'peer-reviewed' literatuur gedoken en heeft daaruit een verrassend beeld gedestilleerd. Daaruit kwam namelijk naar voren dat aangroei van het drijfijs op de Noordpool in de komende jaren (erg precies is hij daar niet over) waarschijnlijker was dan afsmelting. Ook bleek daaruit zonneklaar dat de waargenomen fluctuaties niets, maar dan ook niets met CO2 hadden te maken (van welke oorsprong dan ook: natuurlijke of menselijke).

Joe d'Aleo:

The temperatures in the arctic have indeed risen in recent years and ice has declined, bottoming out in 2007 but it is not unprecedented nor unexpected. The arctic temperatures and arctic ice extent varies in a very predictable 60-70 year cycle that relates to ocean cycles which are likely driven by solar changes.

Volgens de door D'Aleo geraadpleegde literatuur zou een combinatie van relatief warme oceaanstromingen uit de Atlantische en Stille Oceaan (de 'Pacific Decadal Oscillation', PDO, en de 'Atlantic Multidecadal Oscillation, AMO) verantwoordelijk zijn voor de opwarming die de tot 2007 heeft plaatsgevonden.

Als men de PDO en AMO na wat statistisch gegoochel op één noemer brengt, krijgt men een mooie correlatie met de temperatuur:

D'Aleo:

By normalizing the two data sets and then adding the two, you get a measure of net warmth or cooling potential for both global and arctic temperatures. See how well the sum tracks with the arctic temperatures.

De astrofysicus Willy Soon heeft daarenboven aangetoond dat de TSI (Total Solar Irradiance – een index voor de activiteit van de zon) mooi correleert met de temperaturen op de Noordpool. Er is daarentegen nauwelijks enige correlatie met de CO2-concentratie in de atmosfeer. Met dat alles lijkt de zaak aardig rond. Hoewel het is wel een spel van correlaties – geen duidelijke verklaring van onderliggende mechanismen. Maar ja, het betere is altijd de vijand van het goede.

Voorzichtige conclusie:

Though the current spike in the Atlantic temperatures and more high latitude blocking may cause another spike of melting in the next few winters as warm water from the AMO pop the last year works its way into the arctic, longer term you can expect arctic temperatures to decline and ice to rebound as the Pacific stays cold and the Atlantic cools and the sun stays in its 213 year Eddy minimum.

Zie verder hier.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten