In een recente column heeft Telegraaf-columnist Afshin Ellian gewezen op de toenemende aanvallen op De Telegraaf, niet alleen vanuit de georganiseerde misdaad, maar ook van prominente opiniemakers met een grote schare volgers. Ellian merkte op dat sommige van deze opiniemakers journalisten van De Telegraaf zonder enige nuance als fascisten bestempelen.
Ellian benadrukt dat Wierd Duk voortdurend wordt belasterd en als een gevaar voor de mensheid wordt afgeschilderd door bepaalde groepen en individuen op sociale media. “Wierd Duk is een van de journalisten van De Telegraaf die onafgebroken door bepaalde groepen en personen op de sociale media als fascist, dus een gevaar voor de mensheid wordt neergezet. Ik denk dat ook zijn kinderen net als de kinderen van Kaag, om hun vader bezorgd zouden zijn.” Dit gaat volgens Ellian niet meer om een opinie of een inhoudelijk debat, maar om een bedrijfsmodel voor geradicaliseerde individuen en groepen die op zoek zijn naar meer volgers, waarbij meer volgers kennelijk geld of status opleveren.
Jan Dijkgraaf prijst Ellian als een gentleman omdat hij geen namen noemt in zijn column. Toch stelt Dijkgraaf dat "zachte heelmeesters stinkende wonden maken" en sluit daarom zijn 'Briefje van Jan' dan ook af met het noemen van enkele namen: Sander Schimmelpenninck (bekend van de Volkskrant), Piet Lekkerkerk (werkzaam bij BNNVARA) en Pieter Gerrit Kroeger (verbonden aan Podimo).
De kritiek van Ellian en de steun van Dijkgraaf roepen belangrijke vragen op over de grenzen van vrije meningsuiting en journalistieke integriteit. Hoewel het een gezond en noodzakelijk is om journalisten en mediaorganisaties kritisch te benaderen, moet de grens worden getrokken waar kritiek omslaat in demonisering en bedreiging.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.