Vandaag is het erop of eronder in het Catshuis: de fractievoorzitters van de coalitiepartijen moeten eindelijk de knoop doorhakken over het asieldossier. Partijleiders Dilan Yesilgöz (VVD) en Caroline van der Plas (BBB) schuiven voor het eerst aan bij de onderhandelingen over de asielnoodwet. En dat werd tijd ook, want het zijn juist deze partijleiders die destijds hard riepen dat ze de asielinstroom wilden beperken. Maar nu het erop aankomt, zijn ze er nog niet eerder aan te pas gekomen. Tot vandaag.
PVV-leider Geert Wilders en interim-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven van NSC hebben de afgelopen weken de druk flink opgevoerd en geprobeerd samen met premier Dick Schoof een oplossing te vinden voor het asielvraagstuk. Wilders heeft een duidelijke boodschap: er moet een noodwet komen die het kabinet de mogelijkheid geeft om de asielinstroom drastisch te beperken, zonder dat de bureaucratische molens de zaak vertragen. "Snelle maatregelen, direct resultaat," dat is waar Wilders op inzet schrijft De Telegraaf.
De noodrechtroute zou betekenen dat de Vreemdelingenwet buiten werking gesteld kan worden in geval van 'uitzonderlijke omstandigheden'. En laten we eerlijk zijn: als duizenden asielzoekers zich elke maand melden terwijl er amper plek is om hen te huisvesten, dan zijn we wel in een uitzonderlijke situatie beland, toch? Wilders snapt dat, en premier Schoof lijkt dat eindelijk ook te begrijpen. Maar Van Vroonhoven en haar partij NSC blijven twijfelen. Ze willen van alles afwegen, een middenweg zoeken, niemand voor het hoofd stoten – en dat zorgt voor vertraging. En die vertraging hebben we niet nodig, niet op dit dossier.
Het wordt vandaag dus een spannende dag in het Catshuis. Krijgen Wilders en Schoof Yesilgöz en Van der Plas mee, of hebben zij weer hun eigen wensenlijstjes die opnieuw vertraging veroorzaken? We kunnen ons dat simpelweg niet permitteren. We hebben in Nederland nu eenmaal geen oneindige opvangcapaciteit en moeten kiezen voor de Nederlandse burger, voor veiligheid, en voor beheersbaarheid. We kunnen niet eindeloos blijven wachten op politieke spelletjes en interne ruzies.
Het is veelzeggend dat VVD en BBB niet eens op de hoogte werden gehouden van de gesprekken tussen PVV, NSC en premier Schoof. Het zegt iets over de verdeeldheid in deze coalitie, en de vraag is of deze partijen daadwerkelijk bereid zijn de daad bij het woord te voegen. Iedereen roept wel dat de instroom beperkt moet worden, maar als het gaat om de echte beslissingen, lijkt er altijd wel een excuus te zijn om niets te doen.
Het is de hoogste tijd dat dit kabinet stopt met pappen en nathouden. Het land heeft nood aan daadkrachtig leiderschap, geen politieke spelletjes of mooie praatjes. Wilders heeft gelijk als hij zegt dat de asielcrisis direct moet worden aangepakt – niet volgend jaar, niet over zes maanden, maar nu. We wachten al te lang op effectieve maatregelen, en ondertussen blijft de instroom stijgen. Het Catshuis heeft vandaag de kans om het roer om te gooien, maar de vraag is of VVD en BBB zich laten overtuigen om eindelijk hun rug recht te houden.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis!
Want laten we wel wezen: pappen en nathouden heeft ons alleen maar dieper in de problemen gebracht. Nederland heeft een kabinet nodig dat niet bang is om beslissingen te nemen – echte beslissingen die ons land beschermen en niet naar de pijpen dansen van Brussel, linkse activisten of globalisten. Vandaag ligt de bal bij Yesilgöz en Van der Plas: zijn zij bereid om daadkracht te tonen en de Nederlandse burger voorop te stellen? Wij zullen het zien.