8756120784 7ae437e66b c

Wolf verliest strikte bescherming: Ruissen (SGP) viert succes

EU07 mrt , 19:00

Eindelijk een zeldzaam moment van gezond verstand in de Europese bubbel: de wolf is internationaal niet langer ‘strikt beschermd’ maar slechts ‘beschermd’ onder de Conventie van Bern. SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen kan zijn geluk niet op en twittert triomfantelijk: “Vanaf vandaag is het officieel: de wolf is internationaal niet meer ‘strikt beschermd’ maar ‘beschermd’ volgens de Conventie van Bern. Nu is het zaak dat de Europese Commissie doorpakt en ook de Habitatrichtlijn aanpast, door ook daarin de beschermingsstatus van de wolf te verlagen!” Een overwinning voor boeren, vee en plattelanders die al jaren kreunen onder de wolvenplaag. Maar hoe lang moeten we nog wachten tot dit ook echt iets betekent in Nederland? Want Brussel en Den Haag zijn kampioen in één ding: treuzelen.

Ruissen, die al jaren hamert op dit dossier, ziet eindelijk resultaat. De Conventie van Bern, een internationaal verdrag dat ooit bedacht werd om kwetsbare diersoorten te beschermen, geeft nu meer ruimte om probleemwolven aan te pakken. En dat werd tijd: in Nederland groeit de wolvenpopulatie als kool – met zo’n 30% per jaar – en het aantal geslachte schapen, kalveren en pony’s blijft stijgen. Kinderen durven in sommige gebieden niet meer alleen naar school, en veehouders zien hun levenswerk kapotgebeten worden door een beest dat in Den Haag en Brussel nog steeds als een soort heilige mascotte werd behandeld. Tot nu, dan.

Van Bern naar Brussel naar Den Haag: een slakkenrace

Maar juich niet te vroeg, want de wolf mag dan internationaal een stapje terug doen, in de EU en Nederland is-ie nog steeds een beschermd prinsje. De Europese Commissie moet nu de Habitatrichtlijn aanpassen, die de wolf nog steeds als ‘strikt beschermd’ clasht. Ruissen roept op tot haast, en terecht, maar wie Brussel kent, weet: dit kan nog járen duren. Eerst moet de Commissie met een voorstel komen – verwachting is een paar maanden, als ze opschieten. Dan moeten het Europees Parlement en de Raad van Ministers er nog mee instemmen, en dat kan zomaar een jaar of langer in beslag nemen, zeker met landen als Spanje en Ierland die eerder al dwarslagen. En daarna? Dan moet Den Haag nog de nationale wetgeving aanpassen, zoals de Omgevingswet. Met de stroperigheid van onze overheid in gedachten: reken maar op 2026 of 2027 voor er echt iets verandert. Tot die tijd blijft het bij mooie woorden en dode schapen.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) München, Solingen, Nieuwegein: asielzoekers storten een golf van terreur over Europa. Dit moet direct stoppen. Asielminister Marjolein Faber moet DIRECT een asielstop instellen. TEKEN de petitie van Cultuur onder Vuur en help Nederland beschermen tegen de radicaal-islamitische massa-immigratie!

Een overwinning met een bittere nasmaak

Dit is een dikke middelvinger naar de groengekkies die de wolf zien als een soort knuffelbeer die onze natuur ‘redt’. Ruissen verdient een pluim: hij vocht jaren voor deze kentering, terwijl de linkse elite liever selfies maakte met wolven dan luisterde naar boeren en burgers. Maar de vreugde is voorlopig voorbarig. Zolang de Habitatrichtlijn niet is aangepast, kunnen provincies nog steeds met hun handen op de rug staan als een wolf weer toeslaat. En zelfs als dat lukt, moet Nederland nog lef tonen om echt in te grijpen – iets waar we hier niet bepaald om bekendstaan. Nederland is te voorzichtig en onnodig bang voor juridische consequenties. Het wordt tijd om de knopen door te hakken.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten