Veel kinderen kijken uit naar hun 18e verjaardag. Niet gek, want vanaf deze leeftijd ben je volgens de Nederlandse wet volwassen. Toch moet je weten dat er ook het nodige verandert als je 18 wordt. Helaas is lang niet iedereen zich hier bewust van. Daarom zetten wij in deze tekst een aantal zaken op een rijtje dat veranderen als je 18 wordt. Hierdoor kun jij je alvast voorbereiden op je 18e verjaardag.
Je mag stemmen
Omdat Nederland een democratie is, kiest het volk de bestuurders. Hiervoor worden verkiezingen gehouden. Wie wil stemmen tijdens verkiezingen, moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld minimaal 18 jaar oud zijn om te mogen stemmen. Daarnaast moet je de Nederlandse nationaliteit hebben en mag je niet uitgesloten zijn van het kiesrecht. Vanaf je 18e levensjaar mag je niet alleen stemmen voor de Tweede Kamer, maar ook voor de Provinciale Staten en Gemeenteraad. Deze verkiezingen vinden doorgaans om de 4 jaar plaats. Het kan zijn dat er een kortere tijd tussen verkiezingen zit, bijvoorbeeld als het kabinet valt.
Je mag rijden zonder begeleiding
Vroeger mocht je pas beginnen met rijlessen als je 18 jaar werd, maar dankzij 2toDrive mag je nu al beginnen met lessen als je 16,5 jaar bent. Vanaf je 17e levensjaar mag je je rijbewijs halen, maar je moet tot je 18e autorijden met een begeleider. Het doel hiervan is de verkeersveiligheid vergroten. Door al rijervaring op te doen voor je 18e verjaardag, moet het aantal verkeersongelukken met jongeren afnemen. Word je binnenkort 18 jaar en heb jij je
rijbewijs gehaald? Dan hoef je vanaf je verjaardag niet meer onder begeleiding van bijvoorbeeld je vader of moeder te rijden. Je mag dan alleen de weg op.
Je moet je eigen zorgverzekering afsluiten
Moet je als kind naar de huisarts? Dan worden de kosten hiervan vaak vergoed. Dit komt doordat je meeverzekerd bent op de
zorgverzekering van je ouders. Zodra je 18 wordt, komt hier verandering in. Iedereen die in Nederland woont of werkt en 18 jaar of ouder is, is volgens de wet namelijk verplicht om zichzelf te verzekeren tegen zorgkosten. Zorg er daarom voor dat je zorgverzekering ingaat op de dag dat je 18 wordt. Je voorkomt dan dat je niet verzekerd bent voor zorgkosten.
Omdat een
zorgverzekering 18 jaar behoorlijk duur is, kunnen wij ons goed voorstellen dat je op zoek gaat naar de goedkoopste zorgverzekering. Hier is op zich niets mis mee, maar je moet je niet te veel laten leiden door de prijs. Het is immers belangrijk dat je goed verzekerd bent. Baseer je keuze daarom liever op de dekking. Voor veel jongeren van 18 volstaat de basisverzekering, maar misschien heb je wel een slecht gebit of ben je veelvuldig geblesseerd. Overweeg je in dat geval ook aanvullend te verzekeren voor de tandarts of fysiotherapie.
Je kunt toeslagen aanvragen
Als je volgens de wet volwassen bent, kun je zelf toeslagen aanvragen. Veel jongeren van 18 hebben bijvoorbeeld recht op zorgtoeslag. Dankzij deze financiële tegemoetkoming wordt het makkelijker om de premie van je zorgverzekering te betalen. Vraag deze toeslag dan ook aan als je binnenkort 18 wordt. Volg je een mbo-studie? Dan mag je vanaf je 18e verjaardag ook studiefinanciering aanvragen. Als je een hbo- of wo-studie volgt, heb je vanaf het begin van deze studie al recht op deze bijdrage.