Het weer in Nederland kan behoorlijk onvoorspelbaar zijn. Zeker nu de herfst is begonnen kunnen de weersomstandigheden van stralende zon ineens omslaan in onstuimige stormen. Buitenzonwering biedt beschermingen tegen de meeste weersinvloeden, maar wat gebeurt er wanneer het wel erg hard begint te waaien? In dit artikel lees je hoe je de buitenzonwering het beste kunt beschermen bij harde wind en storm.
Investeer in kwaliteit
Een van de eerste stappen om je buitenzonwering stormbestendig te maken, is te investeren in kwaliteit. Hoogwaardige zonwering is ontworpen om bestand te zijn tegen allerlei weersinvloeden. Er wordt aandacht besteed aan het materiaalgebruik en daarnaast gedacht aan de juiste breedtes. Zo produceert de
Zonweringfabriek geen rolluiken die breder zijn dan 3,80m. Dit vergroot namelijk het risico dat het pantser kwetsbaar wordt, er wind onder slaat en er beschadigingen ontstaan. Ook voor andere vormen van buitenzonwering is het belangrijk om te kijken naar het beste formaat en kwalitatief materiaalgebruik.
Onderhoud is essentieel
Regelmatig onderhoud van je buitenzonwering is van groot belang. Controleer de bevestigingen, het doek of de lamellen en de mechanische onderdelen. Zorg ervoor dat alles in goede conditie is en laat problemen zo snel mogelijk oplossen. Je kunt hier een professional voor inschakelen. Dit is voornamelijk bij elektrische buitenzonwering een slimme zet. Je kunt namelijk niet altijd in één oogopslag zien of er sprake is van slijtage of schade.
Zonwering openen of sluiten?
Bij stormachtig weer is het belangrijk om rolluiken en zonneschermen omhoog te doen. Op deze manier voorkom je dat er wind onder het doek of de lamellen komt. Deze windkracht kan namelijk zelfs de bevestiging van je muren rukken. Bij lichte wind kun je sommige vormen van buitenzonwering open laten en dus naar beneden doen. Laat je hier wel goed over informeren. Er zijn eventueel elektrische zonneschermen met een windsensor verkrijgbaar om het iets gemakkelijker te maken. Zodra het te hard begint te waaien, zal het zonnescherm automatisch omhoog gaan om schade te voorkomen.
Wat te doen bij schade?
Ondanks alle inspanningen kan er altijd iets mis gaan. Het is belangrijk om de schade aan de zonwering snel te inspecteren. Kijk zowel naar het doek/de lamellen als de bevestiging en mechanische onderdelen. Maak foto’s van zichtbare schade voor verzekeringsdoeleinden. Neem contact op met je verzekering om erachter te komen of de stormschade (deels) gedekt wordt. Schakel vervolgens een specialist in om de schade te herstellen. Het is verstandig om het bedrijf waar je de zonwering hebt gekocht als eerste te bellen, aangezien zij het meeste verstand hebben van het type zonwering.