Het Kremlin heeft laten weten dat Oekraïne best mag toetreden tot de Europese Unie – dat is hun "soevereine recht." Maar als het op de NAVO aankomt, ligt dat heel anders. Dat zei Dmitri Peskov, de woordvoerder van het Kremlin, dinsdag. Zijn uitspraken komen op een pikant moment: terwijl Rusland en de VS in de Saoedische hoofdstad Riyad gesprekken voeren over een mogelijke wapenstilstand in Oekraïne – zonder dat Oekraïne of Europa daar iets over te zeggen heeft.
Volgens Peskov is Oekraïne volledig vrij om te beslissen of het zich economisch wil verbinden met de EU. "Dit is het soevereine recht van elk land," benadrukte hij, aldus Reuters. "Niemand heeft het recht om een ander land de wet voor te schrijven." Daarmee lijkt Moskou dus geen bezwaar te maken tegen Oekraïens EU-lidmaatschap – een opvallend contrast met hun keiharde houding over de NAVO.
Zodra het over militaire allianties gaat, verandert de toon. Peskov was glashelder: Rusland ziet NAVO-uitbreiding als een bedreiging. "Er is een compleet andere benadering als het gaat om veiligheidskwesties en militaire allianties," verklaarde hij. Dit sluit aan bij de aloude Russische visie dat de NAVO een bedreiging vormt voor hun veiligheid en dat de invloed van het bondgenootschap moet worden teruggedrongen, vooral in Oost-Europa. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne heeft Moskou volgehouden dat hun militaire acties bedoeld zijn om "Russische veiligheid te waarborgen" – een argument dat in Oekraïne en het Westen, op z’n zachtst gezegd, met scepsis wordt ontvangen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS steunen we ON! van harte. Het OM heeft de aanval ingezet tegen Ongehoord Nederland. Dat kunnen en mogen we niet accepteren. Vecht terug! Hoe? Door nu LID te worden van ON! Voor slechts 10 euro per jaar steun je ON! en zorg je ervoor dat Raisa Blommestijn, Tom de Nooijer en Jonathan Krispijn het kunnen opnemen tegen de Woke-mafketels van het OM! WORD DUS LID!
Terwijl het Kremlin zijn posities nog eens herhaalt, maken Europese leiders zich druk over hun rol in toekomstige vredesonderhandelingen. Maandagavond kwamen verschillende leiders samen in Parijs om te bespreken hoe ze invloed kunnen uitoefenen op de situatie. Peskov liet alvast doorschemeren dat een langetermijnoplossing alleen mogelijk is als er serieus naar de "veiligheidskwesties op het continent" wordt gekeken.
Ondanks de Russische bezwaren laten Oekraïners er geen twijfel over bestaan: ze willen zowel de EU als de NAVO in. Uit een recente peiling van het Kyiv International Institute of Sociology (KMIS) blijkt dat 90% van de Oekraïense bevolking voor toetreding tot de EU is, terwijl 84% ook graag bij de NAVO wil. En voor velen heeft de NAVO zelfs prioriteit: 46% geeft aan eerst de NAVO te verkiezen, terwijl 22% de EU belangrijker vindt.
Volgens Peskov staat president Vladimir Poetin open voor onderhandelingen met de Oekraïense president Volodymyr Zelenski. Maar – en hier komt de Russische draai – hij voegde eraan toe dat "het juridische kader van de akkoorden moet worden besproken, rekening houdend met de realiteit." Daarmee doelt hij op het feit dat het mandaat van Zelenski officieel in mei 2024 afloopt, iets waar Moskou graag vraagtekens bij zet. Oekraïne kon door de oorlog geen verkiezingen organiseren, maar voor het Westen blijft Zelenski gewoon het staatshoofd.