Het was de grote dag voor Virgin Orbit, het ruimtebedrijf van miljardair Richard Branson. Na jaren van hard werken en voorbereidingen, was het eindelijk zover: het eerste Europese ruimtevaartuig zou gelanceerd worden vanuit West-Europa. Een raket met negen satellieten, die in een baan om de aarde gebracht zouden worden. Historisch.
De Britse minister van Wetenschap, George Freeman, was duidelijk enthousiast over de geplande lancering. "Ervan uitgaande dat alles volgens plan verloopt, hebben we de Europese ruimterace gewonnen en zijn we het eerste land dat satellieten vanuit Europa lanceert. We geven vanavond een sterk signaal af dat we van plan zijn een macht te zijn in de ruimte-economie van morgen."
Maar helaas, dat liep net een beetje anders. Of beter gezegd: heel anders. Het bleek namelijk één epische faalactie te zijn. Het vliegtuig dat de raket op 10 kilometer hoogte de ruimte moest inslingeren deed zijn werk goed. De raket werd losgelaten en toen...
Nou ja, toen ging het helemaal mis. De raket faalde gigantisch.
"Het lijkt dat we met een afwijking te maken hebben waardoor we niet in een baan om de aarde kunnen komen. We zijn de informatie aan het evalueren," aldus Virgin Orbit al snel in een officiële verklaring.
Die evaluatie wordt ongetwijfeld heel interessant, want ze weten op het moment van schrijven niet eens wat er nou eigenlijk gebeurd is met de negen satellieten (van zeven klanten) die in de raket zaten.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden Normaal gesproken zou je dit soort faalacties heel sneu vinden, en de betrokkenen het beste wensen. Maar in dit specifieke geval ligt het toch even anders. En ja, dat komt eerst en vooral door de arrogante houding van de Britse minister. Die was aan het opscheppen terwijl er nog niets was om over op te scheppen. Oh ja, Groot-Brittannië loopt voorop, aldus deze gast. Het Verenigd Koninkrijk laat de rest van Europa even zien hoe het moet.
Virgin Orbit: het
SpaceX van Europa.
Het is prima dat je trots bent op je prestaties... maar dan moet je wel eerst presteren.