Duitsland schoorvoetend overstag, steunt nu ook Europese boycot van Russische olie

Buitenland02 mei 2022, 17:09
De Europese Unie probeert nog meer sancties tegen Rusland in te voeren en pleit daarom voor een olieboycot. Duitsland lag lang dwars maar is nu ook eindelijk overstag gegaan. Het is echter maar zeer de vraag of het niet weer om ineffectieve symboolpolitiek gaat, áls de sanctie al wordt goedgekeurd door alle lidstaten.
Om Rusland te treffen komt de Europese Unie met de ene na de andere sanctie, in de hoop de Russische oorlogskas onder druk te zetten. Rusland financiert de oorlog namelijk grotendeels door de inkomsten uit grondstoffen, zoals olie en gas. Tot nu toe hebben die sancties totaal geen effect gehad en koopt de Europese Unie nog dagelijks voor iets minder dan een miljard euro per dag aan Russische grondstoffen, met name gas.
Hongarije heeft al gezegd niet mee te zullen werken aan een boycot van Russische olie. Italië heeft liever een maximumprijs voor de aankoop van Russische olie, of desnoods een hoog invoertarief, meldt RTL Nieuws. Duitsland wil wel meewerken, maar alleen als het om een gestage afbouw van 'enkele maanden' gaat.
Het lijkt er dus heel erg sterk op dat het hier weer om een symbolische ineffectieve maatregel gaat waarmee de Europese Unie voornamelijk zichzelf in de voet schiet. Als Hongarije zijn veto gebruikt dan komt de sanctie er niet en is het direct gedaan met de Europese eensgezindheid (voor zover die er al was). En steunen ze het voorstel wél, dan leidt dat toch nergens toe.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Rusland kan die oorlog echt nog wel een paar maanden volhouden, dus in de praktijk begint die sanctie mogelijk pas te werken als de oorlog al voorbij is. De kans is vrij klein dat Europese landen snel een vervanger voor Russische olie kunnen vinden, laat staan voor een gunstige prijs. Het is dus de Europese burger die weer keihard in de portemonnee wordt getroffen als deze sanctie in het leven wordt geroepen. Maar ja, doen alsof iets werkt is belangrijker voor de Europese Unie dan daadwerkelijk effectief beleid voeren.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten