Zondagochtend is een onderzeese glasvezelkabel tussen Letland en Zweden ernstig beschadigd geraakt. Wat er precies is gebeurd? De Letse publieke omroep LSM houdt het op “invloed van buitenaf.” De kabel, eigendom van het Letse telecombedrijf LVRTC, verbindt de havenstad Ventspils met het Zweedse eiland Gotland en is behoorlijk belangrijk voor de dataverkeer tussen de twee landen.
De Letse marine zat er bovenop en stuurde direct een patrouilleboot naar een schip dat mogelijk iets met het incident te maken had: de bulkcarrier Michalis San. Dit schip voer namelijk nét iets te toevallig in de buurt van de beschadigde kabel. Tot nu toe is er geen spoor van verdachte activiteiten of schade aan het anker van het schip, maar het blijft wel met een grote rode cirkel aangemerkt als “verdacht”. Andere schepen in de omgeving worden inmiddels ook onder de loep genomen.
De NAVO is erbij gehaald om te helpen met het onderzoek. Dit is niet hun eerste kabelincident in de regio: eerder dit jaar werden al extra fregatten, patrouillevliegtuigen en marinedrones ingezet om kritieke infrastructuur in de Oostzee te beschermen. Niet voor niets, want in december werd de Fins-Estse Estlink 2-kabel beschadigd, waarbij een Russisch schip de hoofdverdachte was.
De Letse premier Evika Silina heeft gezegd dat er nauw wordt samengewerkt met Zweden en andere NAVO-landen om uit te pluizen wat er precies is gebeurd. De Zweedse premier Ulf Kristersson heeft via sociale media laten weten dat ook zijn regering in nauw contact staat met Letland en de NAVO.
Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS maken we onze GROTE zorgen om de globalisten en dan met name het WEF en Klaus Schwab. Daarom ondersteunen wij een initiatief van onze vrienden van Cultuur Onder Vuur. Teken de petitie waarin geëist wordt dat Nederland de banden met de globalisten van het WEF voor eens en altijd verbreekt. Het kost je maar 30 seconden, maar die tijd is het meer dan waard. Laten we samen een vuist maken tegen de enge Klaus Schwab!
Hoe groot de schade is? Dat weten we pas als de reparatiewerkzaamheden beginnen. Eén ding is zeker: de kabel ligt op meer dan 50 meter diepte, en dat maakt het fixen geen makkie. Gezien eerdere incidenten in de regio – waarbij opzettelijke sabotage werd vermoed – gonst het van de speculaties.
Onderzeese kabels zijn nu eenmaal kwetsbaar en vormen een aantrekkelijk doelwit in geopolitieke spelletjes. Rusland wordt daarbij regelmatig genoemd als potentiële boosdoener. Dat is ook niet gek, want vorige maand werd een Russisch schip verdacht van het beschadigen van meerdere kabels door met een anker over de zeebodem te slepen. NAVO heeft sindsdien benadrukt dat ze niet zullen aarzelen om in te grijpen bij schepen die de boel saboteren.