shutterstock 1473169580 1

Verhitte huizenmarkt vertoont tekenen van herstel: Starters hebben nog steeds het nakijken

Binnenland26 jun , 18:00

De Nederlandse huizenmarkt laat tekenen van herstel zien na een periode van stagnatie. Het vertrouwen onder woningkopers neemt toe, mede dankzij een stabiele hypotheekrente en stijgende lonen. Deze positieve ontwikkelingen leiden tot een toename in het aantal verkochte huizen, wat op zijn beurt de markt weer in beweging brengt.

Uit cijfers van databureau Calcasa blijkt dat er in de eerste drie maanden van dit jaar 50.000 huizen zijn verkocht, een stijging van 10 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Dit is een opvallende ommekeer, aangezien het aantal woningverkopen de afgelopen twee jaar elk kwartaal juist afnam.

Hoewel het aantal verkochte huizen toeneemt, blijven de huizenprijzen stijgen. Het CBS en het Kadaster rapporteerden deze week een prijsstijging van 8,6 procent op jaarbasis, gebaseerd op alle verkochte woningen. Calcasa zag in het eerste kwartaal van dit jaar een prijsstijging van 5,5 procent en verwacht voor het tweede kwartaal een stijging van 8,8 procent op jaarbasis. Vooral goedkope woningen, tot 150.000 euro, worden snel duurder met een stijging van 8,4 procent in het eerste kwartaal. Woningen van meer dan een half miljoen euro zagen een bescheiden prijsstijging van 2,4 procent.

De toename van het aantal verkochte woningen lijkt echter vooralsnog op korte termijn zichtbaar. Over de periode van april vorig jaar tot en met maart dit jaar is er nog steeds een daling te zien in het aantal verkopen, zij het minder hard dan in de voorgaande twee jaar. De verwachting is dat de komende weken meer duidelijkheid zal brengen over de langetermijntrends, wanneer makelaarsvereniging NVM met nieuwe cijfers komt.

Niet alleen koopwoningen zijn onderhevig aan prijsstijgingen; ook de huurprijzen van sociale huurwoningen stijgen. Woningcorporaties verhogen per 1 juli de huren met gemiddeld 5,1 procent, net onder de wettelijk toegestane 5,3 procent. Deze verhoging is minder dan de gemiddelde loonstijging van 5,8 procent in 2023, waardoor huurders relatief gezien een kleiner deel van hun inkomen aan huur kwijt zijn.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard maken we ons EXTREME zorgen over de technocratische superstaat in Brussel. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben een schitterend boek geschreven over die EU. De titel? "EUSSR: Europa op de snelweg naar een superstaat." De EU is geen nieuwe Verenigde Staten van Amerika, maar een nieuwe Sovjet-Unie. Hoe dat zit legt Cultuur onder Vuur uit in dit geweldige werk. Bestel dit boek nu GRATIS bij Cultuur onder Vuur.

We kunnen onderhand wel concluderen dat demissionair minister Hugo de Jonge weinig tot niets heeft gedaan in het verzachten van de hitte op de woningmarkt. Hoewel er meer huizen verkocht zijn, zijn de prijzen – met name voor starters – nog altijd onbegonnen werk. Het is te hopen dat Mona Keijzer, de beoogde nieuwe minister van Wonen, de puinhoop van De Jonge enigszins weet te herstellen en wél snel verandering zal doorvoeren zodat jonge mensen óók eindelijk verder kunnen met hun leven.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten