Toenemende zorgen over groei van pin-only-winkels in Utrecht: "Mensen worden uitgesloten van maatschappij"

Binnenland20 feb 2023, 10:00
De zorgen over de groei van pin-only-winkels in Utrecht nemen toe, omdat steeds meer mensen worden uitgesloten van de maatschappij. Volgens cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) accepteert 7,8 procent van de winkeliers alleen pinbetalingen in de provincie Utrecht. Ouderenorganisatie ANBO maakt zich zorgen over deze ontwikkeling meldt RTV Utrecht. 
Munt- en briefgeld wordt steeds minder bruikbaar als winkeliers pinnen verplicht stellen, zegt de centrale bank. Dit maakt het voor sommige mensen moeilijker om aankopen te doen. Vooral in branches zoals bioscopen, parkeergarages en apotheken is het aantal contantloze zaken relatief hoog. Bij 12 procent van de apotheken kan alleen nog worden gepind.
De ANBO maakt zich met name zorgen over de apotheken. De ouderenbond vindt dat bepaalde winkeliers verplicht moeten worden om contante betalingen aan te nemen. "Medicatie moet bruikbaar blijven", zegt een woordvoerder. "Dus zouden er geen beperkingen moeten gelden. In branches waar je niet zomaar ergens anders naartoe kunt, zou je een acceptatieplicht moeten hebben. Anders worden mensen gestraft omdat ze niet digitaal vaardig genoeg zijn en sluit je ze uit van de maatschappij."
De DNB deelt de zorgen van de ANBO en pleit voor een brede acceptatie van contante betalingen. "Contant geld blijft een wettig betaalmiddel en het is belangrijk dat het toegankelijk blijft voor iedereen", aldus de centrale bank.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Het is echter niet alleen een kwestie van toegankelijkheid. Sommige winkeliers geven aan dat ze geen contante betalingen meer accepteren vanwege veiligheidsoverwegingen. Er vinden steeds vaker gewelddadige overvallen plaats in winkels waar veel contant geld aanwezig is. Ook is het administratief gemakkelijker om alleen pinbetalingen te accepteren.
Contante betalingen moeten mogelijk blijven omdat niet iedereen toegang heeft tot of bekend is met digitale betaalmethoden. Het weigeren van contant geld kan ook problemen opleveren voor mensen die in de schulden zitten en die door het hebben van alleen een contant budget beter hun uitgaven kunnen beheersen. Veel mensen weigeren digitaal hun betalingen te doen omdat hun privacy dan in het geding komt. Door alleen digitale betalingen te accepteren, worden alle transacties opgeslagen en kan er een profiel worden opgebouwd van de persoon die betaalt. Pepijn van Houwelingen strijdt hier tegen in de Tweede Kamer. Daarom is FVD tegen CBDC.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten